Wetenschap

Page 1 of 3123»


Echtpaar wil “natte vingerwerk” uit de klimaatwetenschap halen

Gepubliceerd op 11 oktober 2010, 15:10

In Groningen promoveert een jong echtpaar op twee sterk verwante onderwerpen. De echtelieden willen broeikasgassen in kaart brengen en de klimaatwetenschap objectiever maken.

Het is bewezen: alcohol maakt andere mensen mooi

Gepubliceerd op 03 september 2010, 14:09

Waarom duiken dronken mensen sneller met elkaar in bed? Die vraag blijft de wetenschap bezighouden. Britse onderzoekers ontdekten: wie een paar glaasjes op heeft, ziet symmetrische gezichten.

Hoger onderwijs gaat niet over spionage

Gepubliceerd op 29 juni 2010, 13:06

De technische universiteiten moeten hun kennis geheim houden voor buitenlanders, vindt de AIVD. De universiteiten zijn het daar niet zo mee eens.

Informatica het beste in Delft en Nijmegen

Gepubliceerd op 14 juni 2010, 16:06

Het Nederlandse informatica-onderzoek is het beste in Delft en Nijmegen, concludeert een commissie van zeven buitenlandse hoogleraren. Ook Eindhoven doet het goed. Slechtste presteerder is Groningen.

Beurs voor promoverende docenten

Gepubliceerd op 19 mei 2010, 09:05

De overheid stelt speciale beurzen in om docenten een promotieplaats te bezorgen. NWO selecteert jaarlijkse de tien beste onderzoeksvoorstellen.

Studente vindt zwart gat bij bachelor-onderzoek

Gepubliceerd op 12 mei 2010, 09:05

De Utrechtse studente sterrenkunde Marianne Heida ontdekte een verdacht object in een ver melkwegstelsel. Naast een bachelorscriptie levert het haar een publicatie in een vooraanstaand tijdschrift op.

Verkiezing lekkerste insectensnack

Gepubliceerd op 03 mei 2010, 12:05

Dat insecten nuttig en lekker zijn laat Spinozawinnaar Marcel Dicke zien én proeven op 18 mei tijdens Spinoza te Paard. Het publiek mag zijn tanden zetten in verschillende insectenhapjes. De snack die het publiek het lekkerst vindt, ligt binnenkort in de winkels.

Drieduizend euro voor je bachelorscriptie

Gepubliceerd op 29 april 2010, 10:04

De Vereniging van Universiteiten looft €3000 uit voor het beste bacheloronderzoek. Inzenden kan vandaag en morgen nog.

RUG maakt straalkachels van computers

Gepubliceerd op 15 april 2010, 11:04

De Rijksuniversiteit Groningen wil gebouwen van verwarmen met de restwarmte van haar rekencentrum. Die warmte wordt 140 meter onder de grond opgeslagen.

Software lost moord op

Gepubliceerd op 12 maart 2010, 12:03

Nieuwe software kan fouten in rechercheonderzoek voorkomen. Nu maakt de politie nog onnodige fouten bij het verzamelen van bewijsmateriaal, soms zelfs met onterechte vonnissen van de rechtbank tot gevolg. NWO-onderzoeker Susan van den Braak ontwikkelde een computerprogramma dat deze missers kan helpen voorkomen. Zij promoveert op 15 maart aan de UU.

Duurzame campus Delft

Gepubliceerd op 11 maart 2010, 12:03

Op woensdag 17 maart presenteren studenten en promovendi van de TU Delft hun ideeën en projecten voor het duurzamer maken van de universiteitscampus. Oud-minister van milieu, Jacqueline Cramer, zal de Energy Plant onthullen, een meer dan vijf meter hoge fontein op windenergie in de vorm van een waterlelie.

Delftse studenten boren naar aardwarmte

Gepubliceerd op 02 maart 2010, 13:03

In Delft moet een boring naar aardwarmte een bedrijvenpark van duurzame energie kunnen voorzien. Het project is een initiatief van studenten van de TU Delft.

Angst voor allochtonen belangrijke voorspeller PVV-stemgedrag

Gepubliceerd op 01 maart 2010, 14:03

Burgers die zich door de komst van allochtonen bedreigd voelen, zijn meer geneigd PVV te stemmen. Mensen die een religie aanhangen en Friezen zijn minder snel geneigd PVV te stemmen.

Radiotherapie bij borstkanker kan goedkoper en beter

Gepubliceerd op 23 februari 2010, 11:02

Een nieuwe vorm van gecombineerde radiotherapie biedt belangrijke voordelen voor patiënten met borstkanker. Gezond weefsel en risico-organen, zoals het hart en de longen, krijgen een lagere dosis straling te verduren. Omdat er minder sessies nodig zijn, worden de kosten voor de therapie ook gereduceerd.

Marianne de Visser treedt toe tot NWO-bestuur

Gepubliceerd op 12 februari 2010, 13:02

Voorzitter Jos Engelen: ‘Marianne de Visser bevindt zich middenin de wetenschap én staat als medisch specialist met beide benen in de maatschappij. Daarnaast brengt ze veel expertise op het gebied van de medische wetenschappen met zich mee. Ze vormt daarom een prachtige aanvulling op het huidige NWO-bestuur.’

BBC: Hersenen vervormd door internet

Gepubliceerd op 11 februari 2010, 18:02

Britse studenten kunnen zich niet concentreren tijdens het lezen van academische boeken, omdat ze zich door het internet hebben aangeleerd om snel door sites te klikken. Daardoor zijn hun hersenen veranderd. Dat wordt beweerd in de laatste aflevering van ‘The Virtual Revolution’ (intro) die op zaterdag 22 februari wordt uitgezonden op BBC2, zo meldt de [...]

Nederlands onderzoek van hoog niveau

Gepubliceerd op 11 februari 2010, 11:02

Het wetenschappelijk onderzoek in Nederland is van zeer hoog niveau en Nederlandse onderzoekers zijn zeer productief, volgens minister Plasterk. Wel ondervinden we volgens de minister “de wet van de remmende voorsprong”.

Nederlands onderzoek scoort goed in Europa

Gepubliceerd op 20 januari 2010, 11:01

De European Research Council (ERC) heeft ‘Advanced Grants’ toegekend aan zestien onderzoekers die verbonden zijn aan Nederlandse instellingen.

Hoogleraar pleit voor extra veiligheidsmaatregelen bij kijkoperaties

Gepubliceerd op 11 januari 2010, 12:01

Ziekenhuizen moeten veel zorgvuldiger met geavanceerde technologie omgaan, met name bij kijkoperaties. Dat stelt gynaecoloog prof.dr. Frank Willem Jansen in zijn intreerede op maandag 11 januari.

Cees Veerman treedt toe tot NWO-bestuur

Gepubliceerd op 16 december 2009, 11:12

Prof. dr. C.P. Veerman is benoemd tot bestuurslid van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De hoogleraar en oud-minister is per 1 november toegetreden tot het algemeen bestuur.

Page 1 of 3123»

Volg StudNed.nl via: