Britse drugsprofessor ontslagen

Gepubliceerd op 03 november 2009, 11:11
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

home grown
Photo by van_mij
Professor David Nutt werd vorige week vrijdag ontslagen door de Britse minister Johnston van Binnenlandse Zaken. Nutt was voorzitter van de wetenschappelijke commissie die de regering adviseert over drugsbeleid. Nutt stelde dat paardrijden net zo gevaarlijk is als xtc-gebruik. Een verbod op paardrijden zou dit makkelijk voorkomen. Nutt vindt het opvallend dat de maatschappij sommige vormen van ‘potentially harmful behaviour’ tolereert en ander niet. De overheid moet de gevaren van drugs dan ook niet overdrijven.

Afgelopen zomer stelde Nutt dat alcohol en tabak gevaarlijker zijn dan wiet, LSD en xtc. Dat leverde een tweede controverse op.
Vorige week vrijdag leverde een derde controverse hem de kop. De Britse overheid had besloten cannabis te classificeren als een zwaardere drugs. Volgens Nutt was dit onterecht. Hierop werd hij ontslagen omdat de wetenschapper zich niet over politieke besluitvorming had mogen uitlaten, en de poging van de overheid om met een helder verhaal naar buiten te komen ondermijnde, aldus Johnston.

Nutt is overigens één van dé experts in Engeland als het gaat over de effecten van drugsgebruik. Twee andere leden van de commissie zijn inmiddels uit protest opgestapt.

Tags: #drugs


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: