Eerste Kamer kritisch over duurder maken tweede studie

Gepubliceerd op 02 november 2009, 10:11
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Todaysportrait
Photo by roel1943
Het volgen van een tweede studie als je al een diploma hebt wordt duurder. De Tweede Kamer was vóór het wetsvoorstel dat het collegegeld opschroeft naar het veel hogere instellingscollegegeld.

Bij bespreking van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer bleek het duurder maken van de tweede studie echter een heikel punt. Gewezen werd op het feit dat er nu al een maas in de wet zit: studenten hoeven tijdens het volgen van hun eerste studie niet extra te betalen voor de tweede studie. CDA, VVD, PvdA, D66 en de SP waarschuwen voor het stimuleren van ’strategisch gedrag,’ blijkt uit het voorlopig verslag van de commissie onderwijs. Studenten die twee studies doen wordt aangeraden hun eerste studie later te voltooien.

Daarnaast vinden CDA, PvdA, ChristenUnie, SGP, D66 en de SP dat ambitieuze en talentvolle studenten worden belemmerd in plaats van gestimuleerd. Opvallend is dat Plasterks eigen PvdA zich fel uitlaat over dit punt. “Bereiken we met dit voorstel niet juist een onbedoeld resultaat: financiële drempels opwerpen voor studenten die juist zeer gemotiveerd zijn om een studie te volgen?”

Minister Plasterk heeft in een interview met nu.nl laten weten niet bang te zijn gemotiveerde studenten te remmen met de maatregel. Plasterk: “Als je nou een jaar hoger collegegeld betaalt, dan kost je dat 4000 euro meer. Die kun je lenen en dan over een periode van 15 jaar terugbetalen. Jongens, als je zo gemotiveerd bent, waar hebben we het over?”

Er volgt nog een reactie van minister Plasterk op de vragen uit de Eerste Kamer. Later dit collegejaar zal de Eerste Kamer over het voorstel stemmen. Politieke jongerenorganisaties en studentenbonden, waaronder LSVb en ISO, ondersteunen het initiatief stopplasterk.nl van het CDJA om de voorgenomen wetswijziging te stoppen. Op de website is te lezen dat men hoopt de wetswijziging via de Eerste Kamer te kunnen tegenhouden.

Tags: #collegegeld, #Plasterk, #Politiek, #tweede studie


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: