OV-chipkaart levert studenten problemen op

Gepubliceerd op 30 oktober 2009, 14:10
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

On the platform, reading
Photo by moriza
Lang wachten op een kaart, defecte chipkaarten, niet beschikbare formulieren en kwijtgeraakte pasfoto’s… Dit zijn enkele situaties waar studenten sinds de invoering van de OV-chipkaart mee te maken krijgen. De metro in Rotterdam en Amsterdam is al maandenlang niet meer met de traditionele ov-studentenkaart toegankelijk, toch heeft 18% van alle studenten nog geen studentenchipkaart ontvangen. Reizigersvereniging ROVER en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) dringen aan op een snelle oplossing om al het openbaar vervoer voor de studenten die daar recht op hebben toegankelijk te maken.

Het collegejaar is al twee maanden begonnen en nog zijn er volop problemen met de OV-chipkaart. De Informatie Beheer Groep, Trans Link Systems (beheerder van de OV-chipkaart) en andere partijen blijken er moeite mee te hebben studenten tijdig van een goed werkende kaart te voorzien. Inmiddels streven de organisaties er naar om per 1 januari 2010 alle studenten van een chipkaart voorzien te hebben, omdat ze dan de oude OV-Studentenkaart willen laten verdwijnen. LSVb en ROVER zijn bezorgd over de moeizame introductie van de chipkaart: op dit moment heeft bijna één op de vijf studenten nog geen kaart. Wel stellen de vervoersbedrijven een tijdelijke chipkaart ter beschikking. LSVb-voorzitter Gerard Oosterwijk: “Studenten wachten onnodig lang op hun OV-chipkaart. En het zal moeilijk worden om nog 18% van de Nederlandse studenten vóór 1 januari van een goed werkende studentenchipkaart te voorzien.”

Maar ook studenten die wel al een chipkaart in huis hebben lopen veel tegen problemen aan. Als een chipkaart defect is, is het onduidelijk waar je verhaal kunt halen.Door slechte samenwerking tussen de verantwoordelijke partijen; IB-Groep, de Klantenservice OV-Studentenchipkaart (een afdeling van NS) en vervoerders, wordt de student voor een oplossing van het kastje naar de muur gestuurd. LSVb en ROVER dringen aan op een snelle oplossing en betere samenwerking tussen de verantwoordelijke partijen, zodat de metropoorten straks niet voor de student gesloten blijven.

Tags: #LSVb, #openbaar vervoer, #ov-chipkaart


1 Trackbacks & Pingbacks

 1. 10 december 2009 12:59

  StudNed.nl | Problemen OV-chipkaart stapelen op :

2 Reactie(s)

 1. Lars

  Ik moet voor 3e keer nu aanvraagformulier opsturen, 1e was begin oktober en 2e was 10 december. Beide keren zeggen ze niets te hebben ontvangen. Nou die retourenvelop is volgens mij toch echt origineel :@.
  Ben benieuwd bij 3e keer.

  Rot ding, alleen maar ellende met die kaart. Lang geleden aangevraagd nu 5 januari 2010 nog niets. Opnieuw aanvragen hebben ze maar gezegd, kunnen verder niets voor je betekenen.
  Fijn is dat, als student toch veel nodig die kaart.


 2. J. Spiegelaar

  Na diefstal van zijn OV kaart heeft mijn zoon een tijdelijk document gekregen. Nu wordt hij doodleuk geweigerd in de bus , omdat hij niet in het bezit is van een geldig document. Diefstal was in januari en wij hebben inmiddels meerder malen contact gehad en nieuwe aanvragen ingediend. Nu TWEE maanden later geen ov kaart maar is het ook niet meer mogelijk om te reizen met het tijdelijk document. Na diverse telefoontjes werd doodleuk gezegd dat het wel bekend is dat het document was gestolen en ook geblokkeerd is, maar dat de nieuwe aanvragen weer vernietigd waren. ???????


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: