Kiezer wil meer geld voor wetenschap

Gepubliceerd op 15 oktober 2009, 15:10
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Kiezers willen meer geld voor wetenschap. Tenminste als ze éénmaal kennis hebben van concrete voorbeelden van opbrengsten van wetenschappelijk onderzoek, aldus de ‘vrienden van de wetenschap’. Vrienden van de wetenschap is een initiatief vanuit het Innovatieplatform, bedoeld om wetenschap hoger op de politieke en maatschappelijke agenda te krijgen.

Uit een representatieve burgerpeiling onder het electoraat, in opdracht van het Innovatieplatform blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders niet weet waar de Nederlandse wetenschap goed in is. Bovendien geeft driekwart van de bevolking aan meer te willen zien waar wetenschappers mee bezig zijn. Wel zien de meeste Nederlanders wetenschap als bron van welzijn en welvaart en vindt een meerderheid wetenschap een actueel en relevant thema voor de politiek.

Een ruime meerderheid van de bevolking (61%) is geïnteresseerd in wetenschap; ze lezen erover in kranten en tijdschriften en kijken naar televisieprogramma’s, of surfen op het internet. Bijna driekwart wil dat Nederland universiteiten op wereldniveau heeft. Een meerderheid ziet wetenschap als voorwaarde voor: langer en gezonder leven (90%); meer welvaart en welzijn (49%); het oplossen van problemen die in de samenleving spelen (70%). Een meerderheid van de ondervraagden vindt dat er als gevolg van de crisis niet meer geld naar wetenschap moet, maar na het lezen van concrete voorbeelden van (opbrengsten van) wetenschappelijk onderzoek is 55% wel voorstander van het vergroten van investeringen in wetenschap.

Er is ook gevraagd naar politieke voorkeuren. Bij bijna alle partijen vindt de achterban, na het lezen van de voorbeelden, dat er meer of veel meer geld in wetenschap gestoken moet worden. De D66-achterban is het meest voor meer geeld voor wetenschap (77 %). De aanhang van de Partij voor de Dieren het minst (19 %)

Tags: #D66, #Wetenschap


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: