Weinig hulp voor studeren in het buitenland

Gepubliceerd op 13 oktober 2009, 14:10
Auteur: StudNed.nl Redactie (Egbert)

Studenten die in het buitenland willen studeren hebben weinig aan de universiteit of de IB-groep. Dit is de conclusie van een onderzoek dat de stichting NEWS heeft gedaan onder haar leden. Het blijkt dat studenten niet kunnen rekenen op hulp van hun Nederlandse onderwijsinstelling.

International offices
Vooral de zogenaamde ‘international offices’ op de Nederlandse universiteiten moeten het ontgelden. Deze afdelingen worden als zeer slecht beoordeeld. Vijftig procent van de 350 ondervraagden vindt de aangeboden informatie onder de maat. Uit het onderzoek blijkt dat de ondervraagden de hoogste verwachting hebben van de international offices en de IB-groep. Deze bronnen het minst gewaardeerd worden als het om informatievoorziening gaat. Van vrienden en familie en andere informele bronnen verwacht men het minste maar deze bronnen worden wel het hoogst gewaardeerd.

Henno van Horssen, voorzitter van het ISO(interstedelijk studenten overleg) gaf de volgende reactie in een persbericht “Het is dieptreurig dat instellingen studenten zo slecht begeleiden als ze in het buitenland willen studeren. Het is korte termijn denken als je je eigen studenten wil vasthouden in een wereld waarin mobiliteit steeds belangrijker is.”

Stichting NEWS
Stichting NEWS(Nederlandse Wereldwijde Studenten) is een organisatie studenten die in het buitenland gaan studeren, er een studie volgen of dat al hebben gedaan. NEWS houdt jaarlijks een onderzoek onder haar momenteel ruim 1700 leden. Dit jaar lag in het onderzoek de nadruk op problemen die studenten ondervinden bij het maken van de stap naar het buitenland.

Andere uitkomsten
Andere bijzondere uitkomsten die uit het onderzoek naar voren komen zijn dat veel instellingen onwelwillend zijn om hun studenten te laten gaan na hun bachelorfase. Daarnaast blijkt in het buitenland geen kamernood te bestaan, 83% van de respondenten had geen enkele moeite met het vinden van huisvesting. Op 12 oktober zijn de resultaten van het onderzoek aangeboden aan minister Plasterk.

Tags: #ISO, #Plasterk, #studeren in het buitenland


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: