Direct Wonen raakt Amsterdamse vergunning kwijt

Gepubliceerd op 12 oktober 2009, 14:10
Auteur: StudNed.nl Redactie (Gerrit)

Makelaar Direct Wonen mag in Amsterdam niet meer bemiddelen tussen huurders en verhuurders van woningen. De gemeente Amsterdam heeft de vergunning ingetrokken omdat het bureau stelselmatig de gemeentelijke regels aan zijn laars zou lappen. Dat meldt de gemeente Amsterdam vrijdag op haar website.

Geen controle op vergunningen
Direct Wonen biedt in Amsterdam woningen aan zonder schriftelijke toestemming van de eigenaars. Die toestemming is een duidelijke voorwaarde uit de verordening, die illegale onderhuur moet tegengaan. Daarnaast vroeg Direct Wonen ook huren die ver boven het wettelijke maximum van het huurpuntensysteem liggen. In Amsterdam mogen woningen met een huur tot €548 alleen verhuurd worden aan de lagere inkomensgroepen. Dit wordt gecontroleerd met een huisvestingsvergunning, maar Direct Wonen paste deze controle niet toe.

Veel klachten
Amsterdam is een van de weinige steden in Nederland met een Verordening op woning- en kamerbemiddelingsbureaus. Daarmee wordt opgetreden tegen malafide bureaus die gebruik maken van de krapte op de woningmarkt. Wethouder Hans Gerson (Volkshuisvesting): “Goedkope woonruimte is schaars in deze stad. Woningbemiddeling is daarom aan strenge regels gebonden. Direct Wonen lapt veel van die regels aan zijn laars. Zelfs sociale huurwoningen worden met forse winsten doorverhuurd.” Het Amsterdamse Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag krijgt jaarlijks ook tientallen klachten over Direct Wonen binnen.

Landelijk actief
Direct Wonen is actief in de 20 grootste steden in Nederland. In Amsterdam concentreert Direct Wonen zich voornamelijk op Expats die huren in het duurdere segment. In andere steden is Direct Wonen ook actief op de bovenkant van de studentenkamermarkt. Ook niet alle steden hanteren een vergunningenstelsel voor makelaars.

Creatief met regels
Direct Wonen werkt vaak tegen de randen van de wet aan. In veel gevallen is de huurprijs zelf nog net binnen het wettelijke maximum, maar worden er hoge servicekosten in rekening gebracht.

Tags: #studentenkamers


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: