UvA eerste CO2-neutrale computerzaal

Gepubliceerd op 12 oktober 2009, 08:10
Auteur: StudNed.nl Redactie (Gerrit)

impres09De Universiteit van Amsterdam krijgt als eerste een CO2-neutrale computerzaal. In de zaal staan 250 PC’s en is te vinden in de E-hal van het gebouw aan de Roetersstraat. Minister Cramer opent maandag 12 oktober om 20:30 uur de computerzaal. De bijeenkomst is onderdeel van de Greenovator Tour van het ministerie van Milieu die jonge Nederlanders enthousiast moet maken voor duurzaam ondernemerschap.

Besparen op alle vlakken
De techniek in de zaal zorgt voor een totale stroombesparing van 53% ten opzichte van een normale inrichting. De computers zijn zuiniger door ze eerder op stand-by te zetten en bevatten een energie zuinige voeding. De ruimte wordt verlicht met energie zuinige lampen en wordt efficiënter gekoeld. Daarnaast zijn ook de printers beter voor het milieu en de energierekening. Zelfs na alle besparingen gebruikt de hal nog jaarlijks 90.000 kWh, wat overeen komt met 26 huishoudens. “Naast deze showcase wordt dit project door de universiteit ook als pilot gebruikt. We testen hier of we energiezuinige toepassingen universiteitsbreed kunnen doorvoeren. Een goed voorbeeld hiervan is de PCPM applicatie en de verlichting.”, aldus de UvA.

Budgetneutraal
De UvA investeert in totaal ruim tweehonderdduizend euro. Na vijftien jaar is dat geld terugverdiend. De CO2-uitstoot is vanaf dag één geneutraliseerd. Alle stroom wordt opgewekt door zonnecellen en windmolens. Het jonge Amsterdamse bedrijf De Zonnefabriek levert het moderne zonnesysteem Solyndra. Dit nieuwe zonnepaneel is uitermate geschikt voor grote platte daken zoals die van de UvA. Verder worden er drie kleine Swift-windmolens geplaatst op het Science Park Amsterdam.

Tags: #Amsterdam, #milieu


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: