Universiteitsbibliotheken achterhaald

Gepubliceerd op 06 oktober 2009, 16:10
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Bij wetenschappelijke publicaties denken we nog steeds aan boeken en artikelen. Alhoewel veel publicaties tegenwoordig ook in digitale vorm worden aangeboden wordt er nog onvoldoende gebruik gemaakt van de mogelijkheden van nieuwe media. De tijd is rijp voor een vernieuwing in wetenschappenlijk publiceren en communiceren, stellen Arjan Hogenaar van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)  en Marjan Vernooy-Gerritsen van de SURFfoundation op scienceguide.

Hierbij valt volgens het tweetal te denken in het gebruik maken van bijvoorbeeld video of geluidsfragmenten om ruwe data die in het onderzoek een rol heeft gespeeld ook te publiceren. Daarnaast kan de lezer toegestaan worden te reageren. Onderzekers kunnen dan snel merken hoe hun onderzoek wordt ontvangen.

Op dit moment is er sprake van een kleine voorhoede van wetenschappers die goed gebruik maken van de huidige mogelijkheden in hun publicaties. In het door SURFfoundation opgezette ESCAPE (Enhanced Scientific Communication by Aggregated Publications Environments) werken de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Twente en de KNAW samen om eind 2009 hulpmiddelen te leveren die het voor wetenschappers eenvoudiger maken om gebruik te maken van de technische mogelijkheden.


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: