Omzeilen kosten duurdere tweede studie

Gepubliceerd op 06 oktober 2009, 11:10
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Vandaag spreekt de Eerste Kamer over het voorstel van Plasterk om het volgen van een tweede studie duurder te maken. Als een eerste studie is afgerond wordt er voortaan voor de tweede studie het instellingscollegegeld betaald in plaats van het wettelijke collegegeld. Dit bedrag ligt vele malen hoger dan het wettelijke collegegeld. Nu is het zo dat studenten gratis een tweede studie kunnen volgen. Volgens studentenbonden is dit een manier om excellentie te stimuleren en moet er niet beknibbeld worden op het volgen van een tweede studie. Plasterk wil de tweede studie duurder maken en in plaats daarvan het volgen van een studie voor 30-plussers goedkoper maken.

Naast de studentenbonden was ook de CDJA tegen de duurdere tweede studie. Zij begonnen de actie stopplasterk.nl en probeerden daarna dooor de Eerste Kamer te beïnvloeden de wetswijziging alsnog te stoppen. CDA Tweede Kamerlid Jan Jacob van Dijk laat in de NRC weten het verzet niet te snappen. “Tijdens het overleg met de minister bleek dat een student voor zijn tweede studie het reguliere collegegeld betaalt zolang hij zijn eerste studie niet heeft afgerond. Kortom: stel het halen van het laatste vak van je eerste studie uit, totdat ook je tweede studie af is. Dan kost het je geen cent extra.”

De extra kosten vallen dus te omzeilen door je eerste studie later af te ronden. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) wees studenten eerder ook al op deze optie. Nu is de verdediging van Van Dijk, dat de nadelige gevolgen van de wet makkelijk zijn te omzeilen, niet sterk. Het is immers wel de bedoeling dat studenten meer gaan betalen voor een tweede studie. Wel brengt de wijziging een kostenbesparing met zich mee.

Tags: #CDA, #CDJA, #collegegeld, #ISO, #Plasterk, #tweede studie


1 Trackbacks & Pingbacks

  1. 18 juni 2010 13:09

    StudNed.nl | Informatiepunt duurdere tweede studie :

1 Reactie(s)

  1. Wimar

    Jan Jacob snapt het zelf weer eens niet volgens mij. Dat was de insteek van het eerste voorstel, maar voor zover ik weet is dat er door het ministerie uit geluld.


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: