Vrouwelijke hoogleraren verdienen minder

Gepubliceerd op 02 oktober 2009, 15:10
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Gisteren werd de “monitor vrouwelijke hoogleraren 2009″ aangeboden aan minister Plasterk. Het rapport bevat enkele opmerkelijke conclusies.

Zo is het percentage vrouwelijke hoogleraren in Nederland laag vergeleken met dat van andere EU-landen. Nederland bezet de 23ste plaats. Alleen België, Malta, Cyprus en Luxemburg hebben een nog lager percentage vrouwelijke hoogleraren. Verder laat de monitor een sterke daling zien van het percentage vrouwen bij elke stap omhoog in de wetenschappelijke loopbaan. Waar het aantal vrouwelijke afgestudeerden en promovendi ongeveer de helft uitmaken, ligt het percentage hoogleraren op 12 %. Dit percentage groeit al enkele jaren met een half procent per jaar.

De universiteiten die het hoogst scoren in percentages vrouwelijke hoogleraren zijn  overigens de Radboud Universiteit Nijmegen (16,7%), Universiteit van Amsterdam (16,5%) en Universiteit Leiden (16,3%).

Het verschil in salaris springt nog wel het meest in het oog. Vrouwelijke hoogleraren verdienen vaak minder dan hun mannelijke collega’s. In salarisschaal 15 of 16 zit 79% van de vrouwelijke hoogleraren en 53% van de mannelijke. In schaal 17 of 18 zit 19% van de vrouwelijke hoogleraren en 41% van de mannelijke. Het verschil komt deels doordat er meer oudere mannen al langer als hoogleraar werkzaam zijn, waardoor ze in een hogere schaal zitten.

Dit leeftijdsverschil wordt tegelijkertijd ook als kans voor een inhaalslag gezien. In de komende jaren doet zich een mooie gelegenheid voor om de groei van het aantal vrouwelijke hoogleraren te versnellen omdat de babyboomgeneratiehoogleraren met pensioen gaan: 625 hoogleraren, van wie 95% man. Het potentieel aan vrouwelijke universitaire hoofddocenten is groot genoeg om een flink aantal van hen op te volgen.

De ‘Monitor Vrouwelijke Hoogleraren’ wordt uitgegeven in samenwerking van Stichting de Beauvoir, Vereniging van Universiteiten (VSNU), Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH) en Sociaal Fonds voor de Kennissector (SoFoKles).

Tags: #Plasterk, #promoveren


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: