Educatieve minor nu al omstreden

Gepubliceerd op 01 oktober 2009, 13:10
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Gisteren werd het begin van de educatieve minor met feestelijk vertoon gevierd. Universitaire bachelor studenten die deze minor hebben gevolgd, krijgen een lesbevoegdheid om voor de klas te staan bij vmbo-tl en de eerste drie leerjaren van havo en vwo. Op deze manier hoopt Staatssecretaris Van Bijsterveldt meer academici voor de klas te krijgen. Met succes, zo lijkt het, want de animo voor de nieuwe minor is hoog.

Van Bijsterveldt: “De start van de educatieve minor is meer dan een betekenisvolle stap om het dreigende lerarentekort het hoofd te bieden en meer academici voor de klas te krijgen. Ik heb er alle vertrouwen in dat de educatieve minor de komende jaren uitgroeit tot een succes. Ik ben dan ook erg blij met de grote animo onder studenten. We boren hiermee nieuw goud aan voor het onderwijs.”

Kritiek
Maar er is ook kritiek op de educatieve minor. Met name de Algemene Onderwijsbond (AOb) is niet tevreden over de educatieve minor. Met de minor creëert Van Bijsterveldt half bevoegde leraren. Volgens de AOb hebben deze bachelor tudenten onvoldoende bagage om voor de klas te staan. Voor de AOb is dit de druppel die de emmer doet overlopen. Zij hebben geen vertrouwen meer in de staatssecretaris.

“Wij voelen ons niet vertegenwoordigd door de staatssecretaris voor leraren. Met minister Plasterk hebben wij goede afspraken om het lerarentekort tegen te gaan, maar zijn staatssecretaris jaagt juist personeel weg,” zegt AOb-voorzitter Walter Dresscher. Een andere doorn in het oog van de vakbond is de onderwijstijd. Dresscher: “Dit zijn slordige maatregelen. Als de staatssecretaris meer naar het personeel zou luisteren en minder naar de directie, lost zij problemen op in plaats van nieuwe te veroorzaken”

Tags: #arbeidsmarkt


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: