MIT Studenten ontwerpen Facebook ‘Gaydar’

Gepubliceerd op 24 september 2009, 11:09
Auteur: StudNed.nl Redactie (Machteld)

Twee studenten van de Massachusetts Institute of Technology hebben software ontworpen die raadt of iemand homo- of biseksueel is op basis van Facebook vriendschappen. De Boston Globe maakte deze week melding van deze zogenaamde ‘gaydar’ die ontworpen is door Carter Jernigan en Behram Mistree voor een vak over ethiek.

Zij scanden de openbare Facebook gegevens van 1500 medestudenten die hun seksuele voorkeur hadden opgegeven. Hieruit bleek dat homoseksuele mannen, wellicht weinig verrassend, relatief veel homoseksuele vrienden hebben. Op basis van deze gegevens ontwierpen zij software die iemands seksuele voorkeur voorspeld aan de hand van de seksuele voorkeur van zijn Facebook vrienden.
De software bleek redelijk goed in het identificeren van homoseksuele mannen die zichzelf niet zo geïdentificeerd hadden op Facebook. Het bleek slechter in het identificeren van lesbiennes en bi-seksuelen.

In Amerika zijn de gemoederen hoog opgelopen over deze ‘gaydar’, onder andere omdat het homofobe bedrijven potentieel de mogelijkheid geeft om sollicitanten op vermeende homoseksualiteit te scannen.

Tags: #diversiteit, #internet


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: