ISO: ‘te veel aandacht bevriezen studiefinanciering’

Gepubliceerd op 18 september 2009, 14:09
Auteur: StudNed.nl Redactie (Gerrit)

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) organiseert een demonstratie op dinsdag 22 september. Er wordt vanaf 12:30 in Den Haag een demonstratie gehouden tegen de bezuinigingsplannen in het hoger onderwijs. LSVb-voorzitter Gerard Oosterwijk: “Tellen we deze maatregelen op bij de klachten van studenten over massaal en niet-uitdagend onderwijs, dan mogen we gewoon niet meer stilzitten. Dit vraagt om actie”.

Bezuinigen

De studiefinanciering wordt de komende twee jaar bevroren, er wordt gekort op de aanvullende doordat die onder de prestatienorm van de basisbeurs gaat vallen en de hogescholen en universiteiten krijgen er ook geen cent bij. Volgens de LSVb zijn deze maatregelen de druppel die de emmer doet overlopen. Voorzitter Gerard Oosterwijk: “Nu is de maat vol. In plaats van stap voor stap kaalplukken van het hoger onderwijs, moet er geïnvesteerd worden”. Ook de HBO-raad en de VSNU reageren negatief op de plannen. VSNU Voorzitter Sijbrand Noorda waarschuwt voor een ‘verloren generatie’. HBO-raad, VSNU, LSVb en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) zouden gezamenlijk als ‘ kenniscoalitie’ op 22 september aandacht vragen voor investeringen in de kenniseconomie. Zouden, want het ISO heeft laten weten niet meer mee te doen aan de actie.

ISO doet niet meer mee

Het ISO stapt uit de gezamenlijke actie. “De aandacht in de media gaat teveel uit naar de bevriezing van de studiefinanciering. Wij vinden dat wel vervelend, maar willen hier geen actie tegen gaan voeren”, aldus voorzitter Henno van Horssen. Het ISO wil meer de nadruk leggen op het gebrek aan investeringen in het onderwijs. “De grote klap komt daar over een jaar. Wij gaan ons intern beraden over de stappen voor volgend jaar.” De LSVb reageert teleurgesteld. “We zijn het eens dat er geïnvesteerd moet worden, maar niet helemaal eens over de boodschap van de actie. Gelukkig steunen de VSNU en de HBO-raad ons wel, maar dan passief. We hebben ook de politieke jongerenorganisaties gevraagd om ons te steunen.”

Wie blijven er over?

Inmiddels steunen ROOD (SP jongeren) en DWARS (GroenLinks jongeren) de actie. Ook alle LSVb lidbonden roepen hun leden ook op om naar de actie te komen. De ISO heeft al eerder haar aangesloten organisaties ook opgeroepen om aan de actie mee te doen. Van Horssen: “Nu wij uit deze actie gestapt zijn, ontraden we onze leden niet om mee te doen. Lokaal mag iedereen zelf besluiten wat ze steunen.” De Delftse studentenorganisatie ORAS laat weten ook naar de actie te komen. De Amsterdamse studentenorganisatie ASVA heeft de oproep zelfs prominent op de website staan. Ook het Landelijk Aktie komitee Scholieren roept de achterban op om naar Den Haag te komen voor de demonstratie.

Tags: #bezuinigingen, #HBO-raad, #ISO, #LSVb, #Plasterk, #studiefinanciering, #VSNU


2 Reactie(s)

  1. Kars

    Op het laatste moment nog even de steun opzeggen, wat een stel prutsers. Als ze in maart/april nog vervelende maatregelen willen tegenhouden moeten ze bij het ISO gaan organiseren, niet afwachten en tweedracht zaaien. De eis om investeringen is toch duidelijk het prominentste op studentendemonstratie.nl?


  2. Kristel

    Om eerlijk te zijn ben ik het deze keer wel een klein beetje eens met het ISO. Beter was echter geweest als ISO de rest van de clubs had pogen te overtuigen van een bredere focus. Studenten die alsmaar gepikeerd op de barricades staan wanneer hun eigen studiefinanciering op de tocht staat, of wanneer hun collegegeld verhoogd dreigt te worden begint een beetje oud te worden en is bovendien lichtelijk egocentrisch. Studenten die de barricades o pgaan voor het grotere verhaal, kwaliteit van het onderwijs en stimuli voor de zogenaamde geambieerde kenniseconomie aan de hand van substantiele investeringen eisen , daar zou ik wel van onder de indruk zijn.


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: