Toegankelijkheid hoger onderwijs in gevaar

Gepubliceerd op 23 juli 2009, 14:07
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Hoger onderwijs wordt stapsgewijs minder toegankelijk. Dit stellen SP-Kamerlid Jasper van Dijk en Gerard Oosterwijk, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) in de Volkskrant.

Minister Plasterk heeft in korte tijd vier maatregelen ingevoerd die de toegankelijkheid van hoger onderwijs verminderen. Het Collegegeld wordt in tien jaar in totaal met 220 euro verhoogd. Het volgen van een tweede studie gaat duizenden euro’s duurder worden. Er wordt 100 miljoen euro weggehaald bij universiteiten. Er komt een harde knip tussen bachelor en master waardoor minder studenten een master zullen gaan doen.

“Met deze maatregelen wordt studeren steeds minder toegankelijk” concluderen Van Dijk en Oosterwijk. Dit terwijl studeren financieel de afgelopen decennia al steeds minder aantrekkelijk was geworden. “De studiefinanciering is ingekort tot vier jaar (was vroeger zes jaar) en de basisbeurs is al lang niet meer genoeg om je kamerhuur van te betalen.”

Van Dijk en Oosterwijk roepen Plasterk op om op Prinsjesdag te tonen dat de minister pal staat voor goed en toegankelijk onderwijs.


1 Trackbacks & Pingbacks

  1. 13 september 2009 16:20

    StudNed.nl | Plasterk wil studiefinanciering bevriezen :

0 Reactie(s)

Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: