Gebrekkige ondersteuning studiekeuze

Gepubliceerd op 17 september 2009, 15:09
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Uit onderzoek dat ResearchNed deed in opdracht voor Studiekeuze123.nl, de website waar studenten en scholieren opleidingen kunnen vergelijken, blijkt dat de toekomstige uitvallers onder de eerstejaars studenten al vroeg te signaleren zijn.

Zo blijkt dat studenten die hun studiekeuze baseren op basis van toekomstig salaris of op de status van een toekomstige baan, vaker afvallen. Ook scoren uitvallers vaak lager op de middelbare school, en laten ze omstandigheden als de gezelligheid van een studentenstad en het studentenleven daar zwaarder wegen dan de inhoud van de opleiding. Volgens Studiekeuze 123 kunnen universiteiten en hogescholen door te letten op deze indicatoren veel uitval voorkomen. Onder studenten die aangeven vanwege de inhoud een studie te hebben gekozen, is de uitval veel lager.

Uit een onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen kwam naar voren dat studenten steeds vaker de toekomstige baan laten meewegen in hun studiekeuze. Dat zou kunnen betekenen dat er wat moet gebeuren aan de begeleiding in studiekeuze om de uitval niet te zien toenemen. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Labyrint bleek eerder dat scholieren zeer ontevreden zijn over de ondersteuning die ze krijgen bij het maken van hun studiekeuze. Vooral vwo-leerlingen zijn ontevreden. Maar liefst 59 % van deze groep gaf aan onvoldoende keuzebegeleiding te hebben.

Tags: #Eerstejaars Rendement, #studiekeuze


1 Trackbacks & Pingbacks

  1. 25 september 2009 13:10

    StudNed.nl | Studiekeuze: waarop baseer je je keuze :

0 Reactie(s)

Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: