Studentenacties gaan door

Gepubliceerd op 12 december 2010, 14:12
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

In meerdere steden werd afgelopen week door duizenden studenten geprotesteerd tegen de kabinetsplannen te bezuinigen op het hoger onderwijs. De demonstratie in Amsterdam was het grootst, met zo’n 4000 studenten. Maar ook in Wageningen, Nijmegen en Utrecht was de opkomst hoog. Enkele weken eerder gingen in Groningen en Den Haag studenten de straat op. Ondertussen is er een grote landelijke demonstratie aangekondigd op 21 januari. Op de facebookpagina van de actie hebben al bijna tweeduizend studenten aangegeven aanwezig te zijn.

De actiebereidheid onder de studenten is hoog. Onderwijsminister Marja van Bijsterveldt deed vorige week een handreiking. In plaats van na een jaar uitloop, zou het collegegeld na twee jaar uitloop omhoog gaan. Sander Breur van de Landelijke Studentenvakbond noemde het ” een kleine handreiking” en liet weten dat de acties doorgaan.

Ook universiteiten en hogescholen zijn niet te spreken over de plannen van het kabinet. Zij krijgen een boete voor elke langstudeerder van 3000 euro. De vereniging van Nederlandse Universiteiten liet eerder aan de Kamer weten dat de geplande bezuinigingen de universiteiten hard treffen. Daarnaast waarschuwt de koepel van universiteiten dat door de maatregelen minder studenten zullen afstuderen en dat studenten minder kansen krijgen zich te ontplooien.

Tags: #actie, #bezuinigingen, #collegegeld


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: