Studenten verliezen 3,5% koopkracht

Gepubliceerd op 21 september 2010, 15:09
Auteur: StudNed.nl Redactie (Gerrit)

Money, it's a crime
Photo by kiki99
Studenten met een basisbeurs gaan er aankomend jaar 3,5% op achteruit, gemeten naar koopkracht. Het kabinet besloot vorige week de basisbeurs niet aan te passen op de inflatie. Hierdoor bespaart het kabinet aankomend jaar 18 miljoen euro. Het collegegeld is wel met 3,2% verhoogd ten opzichte van vorig jaar.

De gemiddelde inflatie ligt op 1,5% maar voor studenten valt dit hoger uit. Het CBS berekent de gemiddelde inflatie door een ‘mandje’ van verschillende prijzen met elkaar te wegen. De gemiddelde inflatie gaat over de gemiddelde Nederlander. Studenten hebben een ander uitgavenpatroon, waarin dit jaar de prijzen harder stijgen.

Volgens de kamerzoeksite Kamernet.nl steeg de gemiddelde prijs van een studentenkamer met 3,5%, terwijl de gemiddelde huurwoning maar 1,9% duurder werd. De prijs van benzine is ook niet hard gestegen, doordat de langzame groei van de wereldeconomie ook de olieprijs ook niet hard steeg. Door de OV-chipkaart consumeren studenten relatief weinig benzine, dus profiteren ze niet van de lagere benzineprijs.

Voedsel, kleding en horeca zijn een grotere kostenpost voor studenten. De katoenprijs is afgelopen jaar met 17% gestegen waardoor kleding aankomend jaar flink duurder gaat worden. Door de aanhoudende droogte is de graanoogst in het Zwarte Zee-gebied mislukt, waardoor de tarweprijs met 70% is gestegen. Hierdoor worden brood- en vleesproducten aankomend jaar ook duurder. Voor de productie van één kilo kip is drie kilo voer nodig, voor één kilo rundvlees is vijf kilo voer nodig. Ook de gestegen vleesconsumptie in India en China zet de voedselprijzen onder druk.

Tags: #bezuinigingen, #studentenkamers, #studiefinanciering


1 Trackbacks & Pingbacks

  1. 22 september 2010 02:16

    Tweets die vermelden StudNed.nl | Studenten verliezen 3,5% koopkracht -- Topsy.com :

0 Reactie(s)

Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: