Rekenfout kost universiteiten miljoenen

Gepubliceerd op 09 september 2009, 15:09
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Universiteiten zijn miljoenen misgelopen of kregen juist geld teveel door een rekenfout van het ministerie van onderwijs. Dat maakte de Volkskrant gisteren bekend. Zo zou de Technische Universiteit Delft sinds 2007 zo’n 40 miljoen euro te weinig hebben gekregen, terwijl de universiteit van Tilburg ongeveer hetzelfde bedrag teveel ontving. Bijna 100 miljoen euro is verkeerd verdeeld onder de universiteiten.
Minister Plasterk heeft laten weten dat de benadeelde universiteiten het geld dat ze tegoed hebben binnen nu en veertien jaar alsnog krijgen. De universiteiten die teveel hebben gehad, mogen dat bedrag houden.

Oude fout
De rekenfout is ontstaan bij de invoering van de bachelor-master-structuur. Niet alle universiteiten maakten de verandering van het oude naar het nieuwe stelsel in het zelfde jaar. Er werd een ingewikkelde rekenconstructie bedacht om universiteiten in de overgangsperiode te bekostigen. Zo kregen universiteiten geld voor de oude diploma’s (doctorandus of ingenieur) en de nieuwe diploma’s (bachelor en master). Door een fout in de berekening ontvingen vooral de universiteiten die als eerste de overstap maakten, te weinig geld.
In 2008 kwam deze fout al aan het licht, toen de Technische Universiteit Delft een berekening liet uitvoeren door een accountantskantoor. De oppositie is verbolgen over het feit dat deze rekenfout niet eerder naar de kamer is gecommuniceerd.
Overigens was er al veel onrust over de rijksbijdrage aan het hoger onderwijs. Volgens de VSNU is het budget per student structureel gedaald. Daarnaast riepen universiteiten en hogescholen om meer geld vanwege de stijging van het aantal studenten in het hoger onderwijs.

Tags: #Plasterk


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: