Diplomafraude: InHolland en Hanze werken “keurig volgens de regels”

Gepubliceerd op 20 juli 2010, 11:07
Auteur: StudNed.nl Redactie (Lars)

#76. Studeren
Photo by Nelleke Poorthuis
De Hanze­hogeschool reageert via de Groningse omroep OOG op de bewering van GeenStijl dat de hoge­school met diploma’s zou sjoemelen. De “alternatieve mogelijkheden” om af te studeren zijn “keurig volgens de regels,” stelt een woordvoerder: alleen zevende­jaars en ouder die meer dan 200 punten hebben gehaald kunnen afstuderen met een mondelinge presentatie ipv. een scriptie. Een hbo-opleiding beslaat doorgaans 240 EC (of 180 EC voor wie een relevante mbo4-vooropleiding heeft afgerond).

Het onderzoek naar de mogelijke fraude bij InHolland gaat intussen door. Bestuurder Geert Dales (oud-wethouder van Amsterdam) ontkent dat studenten gematst zijn; ook hier zou alles volgens de regels van de examencommissie gegaan zijn.

Na D66 maakt nu ook de SP zich boos: Tweede Kamerlid Jasper van Dijk heeft vragen gesteld aan de minister en noemt het financieringsstelsel voor hbo’s “pervers.” Hij spreekt vanavond over het onderwerp in het programma EenVandaag. Dat stelsel gaat overigens per volgend jaar op de schop.

De rijks­bekostiging van hbo’s zit nu zo in elkaar dat studenten naarmate ze langer studeren steeds minder voor de instelling gaan opleveren. Na het zevende jaar worden ze een kostenpost. Per afgestudeerde vangen ze daarentegen een bonus van tienduizend euro. Die bonus wordt in het nieuwe stelsel, ontworpen naar aanleiding van de hbo-fraude van een aantal jaar geleden, tot ongeveer een derde gereduceerd. De prikkel om “stuwmeerstudenten” te matsen en met een onverdiend diploma naar huis te sturen, moet zo worden weggenomen. In het nieuwe stelsel is 20% van de bekostiging een vaste toelage per student, ongeacht de studieduur.

Tags: #fraude, #Groningen, #Hanzehogeschool, #Inholland


3 Trackbacks & Pingbacks

  1. 20 juli 2010 11:33

    Tweets die vermelden StudNed.nl | Diplomafraude: InHolland en Hanze werken “keurig volgens de regels” -- Topsy.com :

  2. 7 september 2010 17:13

    StudNed.nl | Diplomafraude :

  3. 23 september 2010 17:03

    StudNed.nl | Leers: diplomafraude InHolland inderdaad fraude :

0 Reactie(s)

Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: