Faculteitsraad vergadert in het Engels

Gepubliceerd op 08 september 2009, 16:09
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

De faculteit Economie en bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen vergadert dit jaar voor het eerst geheel in het Engels. Dit komt omdat niet alle leden van de raad de Nederlandse taal voldoende beheersen omdat ze uit het buitenland komen.

Studenten
Zo neemt de Duitse studente Charlotta Canzler dit jaar namens de Studentenfractie Economie en Bedrijfskunde (SFEB) zitting in de raad.
“Ik studeer International Business and Management, een Engelstalige studie. Ik kan één-op-één goed in het Nederlands een gesprek voeren, maar in een grote groep en in een officiële setting lukt het veel beter in het Engels”, aldus Canzler.

Personeel
Ook de personeelsfractie van de faculteit levert in de persoon van de eveneens Duitse promovendus J.O. Mierau een internationaal lid en daarmee een reden om Engels als voertaal voor de raad te kiezen.

Bestuur                                                                                                                                 Naast de faculteitsraad vergaderingen zullen ook  de vergaderingen van het faculteitsbestuur in het Engels plaatsvinden. Het student-lid van het faculteitsbestuur voor 2009-2010, Romans Daukuls, komt namelijk uit Letland. Hij is de Nederlandse taal niet volledig machtig.

Overigens is het invoeren van Engels als voertaal al tijden een onderwerp van discussie aan universiteiten. Voorstanders vinden dat alle medewerkers en studenten de medezeggenschap moeten kunnen volgen en zich kandidaat moeten kunnen stellen. Zij behoren immers ook tot de mensen die te maken krijgen met het beleid dat in deze gremia wordt besproken. Tegenstanders zijn bang dat een ‘verengelsing’ van de vergaderingen kwaliteitsverlies van het debat betekent. Dit argument wordt ook vaak aangevoerd tegen verengelsing in het onderwijs.

De eerste faculteitsraad vergadering die in het Engels gevoerd zal worden vindt aanstaande vrijdag (11 september) plaats.

Tags: #Groningen, #internationalisering, #medezeggenschap


2 Reactie(s)

  1. Jan

    Als de universiteiten werkelijk menen dat ze moeten overschakelen naar het Engels worden ze in plaats van een belangrijke plek van kennis en cultuur een plek die de basis vormt om een land te laten capituleren voor een andere taal en benadrukt deze het ongeloof van het Nederlandse volk, in hun eigen taal. Werkelijk absurd. Een cultuur (hoe verandeerlijk ook) heeft bepaalde basiselementen zoals de taal, waar je UITERST zorgvuldig mee om moet gaan. Blijkbaar hebben mensen de wijsheid niet meer in pacht om te begrijpen dat huichelaarij en verloochening hele vieze woorden zijn. In werkelijk elk land waar je een scheiding hebt van talen, elites en ander volk of door religie, krijg je spanningen. Een verdeling maakt altijd kapot dat is een basisvuistregel. Waarom wordt daar niet naar gekeken? Voorbeelden zat in de wereld! En hoe doet men het op de universiteiten? Daar kijkt men blijkbaar niet verder dan het persoonlijke aspect van kunnen communiceren in het Engels voor het globalistisch-wetenschappelijke doel en daarbij is alles ondergeschikt. Blijkbaar is de verpakking belangrijker dan de inhoud en dat is in en intriest. Ik vind het dom en zorgwekkend. Alsjeblieft beste studenten wees eens kritisch en loop niet zo mee met deze utopische monodenkbeelden die uiteindelijk meer kapot zullen maken dan goed.


  2. Jan

    Daarbij vind ik het ook verbijsterend dat men de nieuwe studenten geen Nederlands laten leren. In deze tekst spreekt men van ene Romans Daukuls, en komt uit Letland. Hij is onze taal niet gehaal machtig. potvedomme dan zorgen jullie toch dat hij dat wel wordt? Ik schaam me als Nederlander diep dat een deel van mn eigen mensen doen alsof onze taal niet bestaat en inferieur is. Onze taal is dat niet en is een volwassen cultuurtaal. Beetje respect graag. Is dat teveel gevraagd? Ik hoop dat men nog eens tot inkeer komt.

    Gegroet (een jonge trotse moderne Nederlander die stevig baalt van deze ontwikkelingen)


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: