Hoger onderwijs gaat niet over spionage

Gepubliceerd op 29 juni 2010, 13:06
Auteur: StudNed.nl Redactie (Lars)

De technische universiteiten voelen zich niet verantwoordelijk voor contra-spionage. Dat stellen ze vandaag in het Nederlands Dagblad. Aanleiding is een in april gepubliceerd rapport van de AIVD, waarin gewaarschuwd wordt dat “de open cultuur van universiteiten en de aanwezigheid van veel buitenlandse studenten het voor inlichtingendiensten eenvoudig maakt om inlichtingen te verzamelen.”

Citroen C6
Photo by KlausNahr
“Als iemand aan alle vereisten voldoet om te worden toegelaten, wat moeten wij dan nog doen? Wij kunnen niet aan iemands oren zien of hij dan toch een risico vormt,” reageert de Universiteit Twente in het ND. Het bestuur van de TU Eindhoven, dat overigens geregeld overleg pleegt met de AIVD, noemt het “een onwenselijke belemmering” als kennis niet meer kan worden doorgegeven via colleges en publicaties (oftewel, als men geen wetenschap kan bedrijven).

Hoewel het AIVD-rapport melding maakt van bijvoorbeeld nucleaire technologie die men niet in buitenlandse handen wil hebben, is “economische veiligheid” de hoofdmoot: hoogwaardige technologie moet niet gelekt worden naar (met name) China, maar ingezet worden “ten bate van de Nederlandse economie.” Het gaat dan onder andere over technologie voor duurzame energie.

Tags: #Delft, #Eindhoven, #spionage, #Twente


1 Trackbacks & Pingbacks

  1. 1 juli 2010 14:56

    Tweets die vermelden StudNed.nl | Hoger onderwijs gaat niet over spionage -- Topsy.com :

0 Reactie(s)

Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: