Verborgen oorlog bereikt universiteiten

Gepubliceerd op 29 juni 2010, 11:06
Auteur: StudNed.nl Redactie (Lars)

De “verborgen” burgeroorlog tussen ultra­linkse, maoïstische rebellen en de staat India heeft de universiteiten in het land bereikt. Volgens University World News zijn nu zowel studenten als docenten betrokken geraakt bij de strijd. De grootste studentenbond NSUI organiseert anti-communistische groepen op de campussen, terwijl de maoïsten proberen intellectuelen voor hun zaak te winnen.

Docenten die kritisch zijn op de regering en de manier waarop die de strijd met de rebellen aangaat, voelen zich aangetast in hun academische vrijheid. In mei deed de Indiase regering een document rondgaan onder deze academici, waarin ze werden gewaarschuwd zich niet met de opstandelingen in te laten, op straffe van maximaal tien jaar cel. UWN sprak een docent aan de universiteit van Delhi, die werd opgepakt en drie uur lang ondervraagd over zijn vermeende maoïstische sympathieën.

Al sinds de jaren ‘60 strijden maoïstische opstandelingen, de zogenoemde naxalieten, tegen de Indiase regering. Vooral in het arme oosten van het land hebben ze veel aanhang onder de boerenbevolking. De voorname Indiase historicus Ramachandra Guha zei recentelijk in een interview met NRC Handelsblad dat er “geen militaire oplossing” voor het conflict bestaat. Volgens hem heeft de Indiase elite geen oog voor de problemen die het oosten van het land kent. Hij pleit voor een amnestieregeling om de maoïsten te ontwapenen en in het democratische proces op te nemen.

Tags: #academische vrijheid, #India, #spionage


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: