Berlijn wil extra studiebeurs, maar wie gaat dat betalen?

Gepubliceerd op 28 juni 2010, 11:06
Auteur: StudNed.nl Redactie (Lars)

De Duitse Bondsdag is akkoord gegaan met een hervorming van de studie­financiering. De BAföG, zoals de beurs heet, gaat met 2% omhoog naar maximaal €670 per maand, de leeftijdsgrens gaat van 30 naar 35 om masters aantrekkelijk te maken voor bachelors die een paar jaar aan het werk zijn geweest en er komt een extra beurs van €300 voor de 10% best presterende studenten. De verhoging is onderdeel van een groter plan om het onderwijsbudget op 10% van het BBP te krijgen.

dont trust these smile
Photo by seven_resist
Maar algeheel gejubel blijft uit bij de oosterburen. De linkse oppositie (SPD, Groenen en Die Linke) onthield zich van stemming omdat de stufi­verhoging slechts een “druppel op een gloeiende plaat” zou zijn. Verder moet het plan moet nog door de Bondsraad, waarin de deelstaten vertegenwoordigd zijn, en juist die kunnen nog wel eens dwars gaan liggen. De Länder mogen namelijk het leeuwendeel van de investeringen op zich nemen. Een eerdere belofte van kanselier Merkel en onderwijsminister Schavan om het bondsaandeel in het onderwijs op te schroeven van 10% naar 40%, overleefde de eurocrisis niet en de coalitie­partijen hebben geen meerderheid in de Bondsraad.

Ook het onderwijsveld heeft er weinig vertrouwen in. Voorzitter Margret Wintermantel van hogescholenkoepel HRK noemt het plan in huidige vorm “onuitvoerbaar.” Voorzitter Ulrich Thöne van docentenvakbond GEW uitte eerder al scherpe kritiek op het gesteggel tussen regering en deelstaten over de investeringen. Of de duizenden die eerder deze maand de straat op gingen aanleiding zullen zien voor meer actie, is nog afwachten.

Tags: #Duitsland, #studiefinanciering


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: