Megabezuinigingen op Brits hoger onderwijs

Gepubliceerd op 23 juni 2010, 11:06
Auteur: StudNed.nl Redactie (Lars)

George Osborne 0407amPhoto by altogetherfoolDe nieuwe conservatief-liberale regering in Engeland wil de komende vier jaar tot 25% bezuinigen op onderwijs. Dat heeft chancellor (minister van financiën) George Osborne (foto) gisteren bekend­­­­gemaakt. Dit terwijl universiteiten en hogescholen volgens de BBC al in hun maag zitten met £1,4 miljard aan eerder aangekondigde bezuinigingen over de komende drie jaar. In oktober komt de regering met een uitgewerkt plan; de vakbonden maken zich alvast op voor een confrontatie.

Hoger onderwijsvakbond UCU noemde het in een reactie een “lachertje” dat tegelijk de winstbelasting voor bedrijven omlaag gaat van 28% naar 24%. Eergisteren organiseerden de docenten- en studentenbonden al een protestdag tegen verdere bezuinigingen, inclusief verhoging van het collegegeld, dat inzet is geworden van een politiek steekspel rondom de begroting.

De collegegelden kunnen wel eens flink omhoog gaan, zei minister David Willetts van universiteiten en wetenschap eerder deze maand tegen The Guardian. Uit een eergisteren gepubliceerd rapport zou echter blijken dat van de 80% scholieren die naar het hoger onderwijs willen doorstromen, bijna de helft zou afhaken als het collegegeld verdubbeld wordt naar £7000. Bij scholieren met werkloze ouders was dat zelfs tweederde. De coalitiepartijen hebben over het collegegeld al de afspraak gemaakt dat leden van de Liberaal-Democratische fractie tegen een eventuele verhoging mogen stemmen.

Tags: #bezuinigingen, #collegegeld, #Verenigd Koninkrijk


2 Trackbacks & Pingbacks

  1. 23 juni 2010 11:36

    Tweets die vermelden StudNed.nl | Megabezuinigingen op Brits hoger onderwijs -- Topsy.com :

  2. 21 oktober 2010 12:03

    StudNed.nl | Oxbridge -40%, hogescholen -25% :

0 Reactie(s)

Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: