Gemeente Utrecht laat studenten aan lot over

Gepubliceerd op 08 september 2009, 13:09
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

De kleine honderd studenten die vrijdag uit hun woning zijn gezet, lijken aan hun lot te worden overgelaten. De studentenwoningcorporatie SSH Utrecht zal hen namelijk geen voorrang verlenen op de reguliere wachtlijst en de gemeente wijst met de vinger naar de verhuurder.

Studenten in de steek gelaten
Afgelopen vrijdag zijn drieënnegentig studenten, die woonden in het voormalig kantoorpand van KPN aan de Koningin Wilhelminalaan, op straat gezet. Volgens de brandweer was het pand niet brandveilig en werkte de verhuurder niet mee aan een tijdelijke oplossing. Studentenhuisvester SSH Utrecht is niet van plan om deze studenten van alternatieve woonruimte te voorzien omdat zij de wachtenden op hun lange wachtlijst niet willen duperen. De gemeente heeft geen aanvraag ingediend bij de SSH om deze studenten op te vangen en ook  zelf geen initiatief genomen om een tijdelijke oplossing te vinden. De studenten worden volledig in de steek gelaten, oordeelt de studentenvakbond in Utrecht, de USF.

“Het is logisch dat studenten het huis uit moeten als het pand brandgevaarlijk blijkt, maar het feit dat deze studenten nu aan hun lot worden overgelaten en simpelweg dakloos zijn is schandalig”, aldus voorzitter van de USF Marcus Westerman

Verantwoordelijkheid
De gemeente zegt niet verantwoordelijk te zijn voor de brandveiligheid van het pand en wijst de verhuurder aan als schuldige. Westerman: “De verhuurder is absoluut fout bezig en zou zijn verantwoordelijkheid moeten nemen, maar het is echter wel de gemeente die de studenten het huis uitzet. Dan kun je het niet maken om ze vervolgens aan hun lot over te laten als blijkt dat de verhuurder niets onderneemt.”

Tevens was het gebouw het afgelopen weekend voor de bewoners niet toegankelijk. Ondanks het aftimmeren van het pand zijn er wel inbrekers op af gekomen en is van een aantal studenten waardevolle spullen en contant geld gestolen. De USF vindt het ongelofelijk dat het pand onbewaakt is achtergelaten.

De huurders van het betreffende pand zijn zich aan het organiseren, onder andere via een hyves pagina. Uit de verschillende reacties wordt duidelijk dat er juridische stappen tegen de verhuurder  aankomen.

Overigens heeft de Arubaanse regering, voor zes van de acht studenten uit Aruba die in het pand woonden, wel maatregelen getroffen. De andere twee Arubaanse studenten zitten op kosten van de verhuurder in een hotel, de eerste zes op kosten van de Arubaanse regering.

Tags: #studentenkamers, #Utrecht


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: