Studenten optimistisch over kansen arbeidsmarkt

Gepubliceerd op 16 juni 2010, 13:06
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Ondanks de slechte situatie op de arbeidsmarkt zijn studenten nog altijd overwegend positief over hun kansen om een baan te vinden na hun studie. Dit blijkt uit het onderzoek dat is uitgevoerd door Zoekbijbaan.nl.

Studenten blijven positief

In het onderzoek werd de respondenten gevraagd hun kansen op de arbeidsmarkt in te schatten als zij komend jaar hun diploma zouden behalen. Uit de antwoorden blijkt dat studenten en scholieren zich niet laten beïnvloeden door de aanhoudende negatieve economische berichtgeving. Net als in september 2009 schat 72% van de studenten en scholieren zijn kansen op de arbeidsmarkt redelijk tot goed in. 16% ziet de situatie minder rooskleurig in en denkt slechts een matige kans te hebben. Slechts 5% denkt een ronduit slechte kans te maken op de arbeidsmarkt.

Studenten negatiever dan scholieren
Opvallend is dat studenten negatiever zijn over hun kansen dan scholieren. Van de studenten is 70% positief, terwijl dit bij de scholieren op 75% ligt. Daarnaast valt op dat studenten die wat ouder zijn dan gemiddeld (26-29 jaar) met 87% aanmerkelijk positiever zijn dan hun jongere studiegenoten.

Realiteitszin
Met 5,9% van de beroepsbevolking werkloos en een jeugdwerkloosheidscijfer van 12,7% leert de realiteit dat het voor veel groepen nog altijd lastig is om een baan te vinden. Pieter van Diggele, manager communicatie bij Zoekbijbaan.nl, vreest dan ook een gebrek aan realiteitszin bij studenten. “Dit optimisme is natuurlijk prachtig, maar het is wel belangrijk dat studenten beseffen dat alleen je diploma in deze tijd niet genoeg is om je te onderscheiden van andere studenten. Dat lukt je alleen door middel van relevante werkervaring, bovengemiddelde vakkennis, extracurriculaire activiteiten en een uitgebreid netwerk!”

Tags: #arbeidsmarkt, #bijbaan


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: