Iran: opstandige studenten gestraft

Gepubliceerd op 07 september 2009, 13:09
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Universiteiten in Iran ondernemen stappen tegen studenten die deel hebben genomen aan de protesten naar aanleiding van de omstreden herverkiezing van Ahmadinejat. Studenten worden gestraft of geschorst. Aan de universiteit van Mashad zijn vijf studenten die openlijk steun hadden betuigd aan een oppositiekandidaat zonder opgaaf van redenen gearresteerd, dat berichtte de New York Times gisteren.
Tot nu toe waren er disciplinaire acties in universiteiten in Teheran, Tabriz and Shiraz, waar studenten worden ondervraagt en straffen als schorsingen van twee jaar zijn uitgedeeld.

Nieuwe onrust

De autoriteiten zijn bang voor nieuwe protesten na het begin van het academisch jaar op 23 september omdat de universiteiten de locaties voor de heftigste protesten waren na de verkiezingen. Maar er zit meer achter de acties.

Islamisering van universiteiten

Naast de acties tegen studenten, is ook de politieke druk om het hoger onderwijs te islamiseren toegenomen. Hoge ambtenaren waarschuwen voor het gevaar van seculiere ideeën. Met name de Islamitische Azad Universiteit  in Teheran wordt gezien als te liberaal. Deze universiteit wordt deels geleid door de familie van oppositieleider Ali Akbar Hashemi Rafsanjani.
Geestelijk leider Ayatollah Khamenei waarschuwde vorige week nog voor de corrumperende werking van studies in de menswetenschappen en letteren op islamitische kennis en geloof.

Tags: #Iran, #religie, #universiteit


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: