Tweede studie wordt fors duurder

Gepubliceerd op 08 juli 2009, 19:07
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Studenten jonger dan 30 jaar, hadden in Nederland het recht tegen het wettelijk collegegeld van 1620,- euro per jaar te studeren. Plasterk diende een plan in bij de Tweede Kamer om dit ook voor 30 plussers mogelijk te maken. Opdat de onderwijsinstellingen hier niet financieel de dupe van zouden worden, zou het volgen van een tweede studie echter fors duurder worden.

Wie na het afronden van een studie nog een studie wil volgen, moet dan het zogenaamde instellingscollegegeld betalen. Dit bedrag is door universiteiten en hogescholen zelf te bepalen, en kan oplopen tot zo’n zes keer het wettelijke collegegeld. Het wetsvoorstel is aangenomen door de Kamer.

Protest

Veel jongerenorganisaties zijn tegen deze plannen in het geweer gekomen. De jongerentak van het CDA, het CDJA, lanceerden de actie stopplasterk.nl. “Het voorstel van Plasterk kan studenten en hun ouders per collegejaar zo’n 10.000 euro meer gaan kosten’, aldus CDJA-voorzitter Jeroen van Velzen. “Juist in economisch moeilijke tijden waarin de banen niet langer voor het oprapen liggen en een sterke kenniseconomie onmisbaar is, zet de minister een rem op doorstuderen.” Met de petitie wou het CDJA hier een stokje voor steken.

De nationale studentvertegenwoordigers LSVb (Landelijke Studenten Vakbond) en het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) waren ook tegen het wetsvoorstel.
Vice-voorzitter van de LSVb, Dennis Wiersma liet in een reactie weten: “De maatregel zal de zo gewilde kenniseconomie schaden en is in strijd met de doelstellingen van het kabinet om in te zetten op excellentie in het hoger onderwijs.”

Aangenomen

Alle kritiek mocht echter niet baten. De Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel. Het ISO wijst nog wel op een maas in de wet: de regeling wordt pas van kracht als studenten een diploma hebben behaald. Door het halen van je eerste diploma uit te stellen en je in te schrijven voor een tweede studie kan je blijven studeren voor het normale tarief.

Het CDJA toont zich strijdlustig en laat het er niet bij zitten Door invloed uit te oefenen op de Eerste Kamer, hopen ze het wetsvoorstel alsnog te tackelen.


2 Trackbacks & Pingbacks

  1. 1 november 2009 13:26

    Coen Brummer.nl :

  2. 18 juni 2010 12:51

    StudNed.nl | Informatiepunt duurdere tweede studie :

0 Reactie(s)

Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: