Verkiezingsuitslag: sociaal leenstelsel binnen handbereik

Gepubliceerd op 10 juni 2010, 12:06
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

De VVD won nipt van de PvdA en dat betekent dat Rutte als eerste aan zet is met het vormen van een coalitie. De voor de hand liggende opties zijn een samenwerking met CDA en PVV, CDA en PvdA of paars plus met D66 en GroenLinks erbij. Hoe verhouden de eventuele coalitiepartners zich op het gebied van onderwijs?

Van de partijen die kans maken om te regeren waren de PVV en het CDA voor het behouden van de basisbeurs. Daarnaast wilde het CDA het collegegeld verhogen voor studenten die langer over hun studie doen. De VVD zal hier dus enigszins op tegenstand stuitten als het gaat om studiefinanciering. Maar aangezien Wilders de basisbeurs niet als breekpunt heeft geformuleerd en hij zelfs al begint te tornen aan het voormalige breekpunt van de AOW-leeftijd en het CDA behoorlijk is afgestraft door de kiezer, zal deze coalitie waarschijnlijk wel kiezen voor een sociaal leenstelsel.

De PvdA, D66 en GroenLinks waren al voor een sociaal leenstelsel. Het grote verschil met de VVD is dat de andere partijen voor behoud van de aanvullende beurs zijn en de VVD van de gehele studiefinanciering een lening wil maken. Dat er een sociaal leenstelsel komt lijkt onvermijdelijk. De vraag is eerder hoe het leenstelsel er precies uit gaat zien.

Tags: #CDA, #D66, #GroenLinks, #PvdA, #PVV, #studiefinanciering, #VVD


1 Trackbacks & Pingbacks

  1. 16 juni 2010 15:39

    StudNed.nl | Dan toch maar CDA? :

0 Reactie(s)

Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: