Wat willen de kleintjes? De dieren en de piraten over onderwijs

Gepubliceerd op 02 juni 2010, 11:06
Auteur: StudNed.nl Redactie (Lars)

Op 9 juni wordt het lenen of basisbeurs, huurtoeslag of vrije markt en collegegeld op max of toch niet. Voor wie het nog steeds niet weet, behandelt StudNed alle politieke partijen, tot de kleinste aan toe. Vandaag: de Partij voor de Dieren en de Piratenpartij.

Sypke pauzeert
Photo by mjk23
De Partij voor de Dieren van Marianne Thieme en ex-SP-spindoctor Nico Koffeman doet haar best het imago van one-issue-partij af te schudden. De partij heeft dan ook het negende en laatste hoofdstuk van haar verkiezingsprogramma gewijd aan andere dingen dan dierenwelzijn en milieu, en dus ook aan onderwijs. De mening van de PvdD over hoger onderwijs is zo bondig dat we die even copy-pasten, met commentaar [in vierkante haken].

 • Collegegelddifferentiatie en selectie aan de poort vormen onnodige belemmeringen in de toegang tot het onderwijs.
 • Het collegegeld voor tweede studie gaat niet omhoog.
 • Het stelsel van studiefinanciering wordt niet gewijzigd. [Basisbeurs dus, geen leenstelsel. Collegegeld staat los van de stufi.]
 • Sponsoring van het onderwijs en schoolboeken door commerciële partijen moet worden verboden om de onafhankelijkheid van onderwijs en wetenschappelijk onderzoek te waarborgen. [Let op: geen woord over non-profit belangenorganisaties.]

255/365
Photo by Marco Raaphorst
Wat wel een one-issuepartij is, of, in de eigen woorden, een themapartij, is de nieuwe Piratenpartij. Deze partij van digitale vrijdenkers wil zich inzetten voor online privacy en hervorming van het auteursrecht. “Vrije toegang tot onderwijs” is één van hun speerpunten, want “in de informatiemaatschappij is onderwijs tot en met het hoogste niveau een burgerrecht.” Hoe die ultieme toegankelijkheid geregeld moet worden, wordt in het verkiezingsprogramma niet ingevuld in termen van stufi of collegegeld.

Wesley Schwengle, nr. 6 op de kieslijst van de Piratenpartij, laat desgevraagd weten dat hij verwacht geld te kunnen besparen door het gebruik van open access: als onderwijsmateriaal gebaseerd wordt op openbare bronnen, wordt het goedkoper en “blijft er geld over om aan andere zaken geld uit te geven. Denk dan aan collegegeld, salarissen van leerkrachten en/of studiefinanciering.”

Verder zijn de piraten voor openbaar toegankelijke videocolleges, open source onderwijsomgevingen en vrije toegang tot wetenschappelijke resultaten. Patenten zijn uit den boze, vooral als kennis geproduceerd is met overheidsgeld.

Tags: #collegegeld, #selectie, #studiefinanciering, #verkiezingen, #videocolleges


2 Trackbacks & Pingbacks

 1. 2 juni 2010 11:41

  Tweets die vermelden B: StudNed.nl | Wat willen de kleintjes? De dieren en de piraten over ...: Verschillende sociale leenstelsels ... #vvd -- Topsy.com :

 2. 16 juni 2010 16:26

  StudNed.nl | Dan toch maar CDA? :

1 Reactie(s)

 1. Johng682

  Rattling great visual appeal on this web site, I’d value it 10. addbedcacdba


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: