Waar kun je wonen? Kamertekort in kaart

Gepubliceerd op 02 juni 2010, 09:06
Auteur: StudNed.nl Redactie (Lars)

Waar kun je in Nederland snel een kamer vinden, en waar is het schier onmogelijk? In opdracht van de overheid deed bureau Laagland’advies onderzoek naar de kamermarkt in twintig studentensteden. Het resultaat vind je in het tabelletje hieronder.

+ tekort aan zelfstandige woningen
++ tekort aan kamers
+++ ernstig tekort

Het onderzoek was bedoeld om te controleren of het Actieplan studentenhuisvesting 2003-2010 heeft gewerkt. Ja, concludeert demissionair minister Van Middelkoop (ChristenUnie): er zijn veel meer dan de geplande 12.000 kamers/woningen bijgekomen, campuscontracten hebben gezorgd voor doorstroming en containerwoningen zijn effectief geweest tegen de nijpendste tekorten.

De onderzoekers zelf zijn iets bescheidener: “voorzichtig” constateren ze dat “ondanks de groei van het aantal studenten, de schaarste niet is toegenomen.” De studentenaantallen stegen in deze periode explosief met 27%, terwijl het aantal 18- tot 23-jarigen maar 5% steeg. Volgens de IB-groep (inmiddels DUO) steeg het aantal uitwonenden met 74.600.

Kences, de koepelorganisatie van sociale studentenhuisvesters, heeft al op het onderzoek gereageerd: de corporaties willen geld zien om de stijgende studentenaantallen aan te kunnen. Directeur Vincent Buitenhuis stelt in een persbericht dat de 5.500 studentenkamers en -woningen die bij zijn corporaties op stapel staan “zonder extra financiering niet van de grond komen.” Daarnaast roept Kences een volgend kabinet alvast op de huurtoeslag voor kamers opnieuw in te voeren en de bouwregels te versoepelen.

Tags: #studentenkamers


1 Trackbacks & Pingbacks

  1. 1 september 2010 09:53

    StudNed.nl | 20.000 kamers te weinig :

0 Reactie(s)

Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: