Nauwelijks huurtoeslag voor studenten

Gepubliceerd op 31 mei 2010, 14:05
Auteur: StudNed.nl Redactie (Lars)

Panoramaflat
Photo by WindwalkerNld
Slechts 2% procent van de totaal in Nederland uitgekeerde huurtoeslag komt bij studenten terecht, of althans bij “huishoudens met studiefinanciering als belangrijkste inkomensbron.” Dat blijkt uit een rapportage van het CBS die vandaag uitkwam. Het getal is weinig verrassend, aangezien veel studenten in onzelfstandige kamers wonen (geen eigen voordeur hebben) en voor zulke woningen geen huurtoeslag mogelijk is.

Tot 1997 kregen kamerbewoners huursubsidie, zoals de toeslag toen nog heette. Een poging van GroenLinks en CDA om dit opnieuw ingevoerd te krijgen, met unanieme steun in de Tweede Kamer, strandde in 2003 door toedoen van toenmalig minister Kamp (VVD). Sindsdien hebben met name GroenLinks, de LSVb en woningcorporaties regelmatig voor de kamerhuurtoeslag gepleit. Ministers Vogelaar en Van der Laan (beiden PvdA) schoven het dossier echter voor zich uit.

GroenLinks heeft de huurtoeslag voor kamers in het verkiezingsprogramma opgenomen; SP, PvdA en CDA hebben zich er vorig jaar nog positief over uitgelaten.

Tags: #huur, #studentenkamers, #verkiezingen


2 Trackbacks & Pingbacks

 1. 31 mei 2010 14:56

  Tweets die vermelden StudNed.nl | Nauwelijks huurtoeslag voor studenten -- Topsy.com :

 2. 2 juni 2010 09:32

  StudNed.nl | Waar kun je wonen? Kamertekort in kaart :

1 Reactie(s)

 1. Wimar

  Aanvulling: Tot 1997 was huursubsidie alleen mogelijk bij huur bij de publieke sector, oftewel de woningbouwverenigingen. Daarna is de wet op de individuele huurtoeslag ingevoerd. Sindsdien kan iedereen die beneden een bepaalde huurprijs in inkomen zit in aanmerking komen voor huurtoeslag, maar alleen bij een zelfstandige woning.
  Voor onzelfstandige woningen van woningcorporaties is toen een uitzondering gemaakt, maar kamers in studentenflats zitten vrijwel altijd beneden de minimumhuurprijs om toeslag te krijgen(rond de € 190 aan kale huur per maand).


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: