Verschillen in sociaal leenstelsel

Gepubliceerd op 27 mei 2010, 16:05
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Het afschaffen van de basisbeurs blijft de politieke gemoederen bezighouden. Op eerste gezicht lijkt er een tweedeling tussen de partijen die de beurs willen behouden en de partijen die een sociaal leenstelsel willen. Maar in beide kampen heerst ook weer verdeeldheid over onderwijs. Zo is het ene leenstelsel het andere niet.

Basisbeurs

De SP, CDA, ChristenUnie en PVV willen de basisbeurs behouden. Zowel de SP als de CDA voeren hard campagne op dit punt. Het CDA wil wel dat studenten die langer dan een jaar uitloop bij een studie hebben meer collegegeld gaan betalen. Met dit punt wordt iets minder hard campagne gevoerd. De SP wil de aanvullende beurs verhogen.

Leenstelsel en studietax

PvdA en D66 zijn voor het schrappen van de basisbeurs. Bij de PvdA is onduidelijk of het geld dat hiermee wordt bespaard terugstroomt naar het hoger onderwijs. Cohen stelde dat dit niet automatisch het geval was, bij de studentendemonstratie op 21 mei stelde Dijstelbloem van wel en later nam Hamer dat weer terug.

D66: mondjesmaat invoeren

D66 lijkt een beetje koudwatervrees te hebben met de afschaffing van de basisbeurs. Waar de partij eerst liet weten voor behoud van de basisbeurs te zijn, heeft ze zich later toch voor een sociaal leenstelsel uitgesproken. Maar dit wil de partij mondjesmaat invoeren, bijvoorbeeld eerst voor masterstudenten en later pas ook voor bachelorstudenten. D66 heeft de afschaffing dan ook nog niet laten meerekenen bij de doorrekening van het CPB. De jongerenafdeling van D66 is overigens een stuk stelliger. ‘Liever goed onderwijs dan stufi’ is hun slogan.

VVD: studeren is investeren

De VVD is het meest uitgesproken voor een sociaal leenstelsel. De partij wil de hele studiefinanciering (dus niet alleen de basisbeurs maar ook de aanvullende beurs) omzetten in een lening. Volgens de liberale partij draagt de overheid al genoeg bij aan onderwijs door het bekostigen van onderwijs waardoor het wettelijke collegegeld (zo’n 1600 euro) onder de kostprijs ligt. Daarnaast moet studeren gezien worden als een investering in jezelf die zich later zal terugverdienen. Wel wil de VVD dat het bespaarde bedrag terugstroomt naar het hoger onderwijs.

Bij alle partijen geldt dat de lening inclusief rente naar inkomen wordt terugbetaald.

GroenLinks: lenen zonder leenangst

GroenLinks is voor een variant van het sociaal leenstelsel waarbij studenten via de belasting terugbetalen. Omdat studenten geen extra schuld opbouwen, wordt leenangst voorkomen en blijft de toegankelijkheid van het hoger onderwijs volgens GroenLinks in tact. Daarnaast wil de partij de aanvullende beurs voor studenten met ouders met een lager inkomen verhogen.

Tags: #D66, #GroenLinks, #PvdA, #SP, #studiefinanciering, #verkiezingen, #VVD


2 Trackbacks & Pingbacks

 1. 27 mei 2010 17:10

  Tweets die vermelden StudNed.nl | Verschillen in sociaal leenstelsel -- Topsy.com :

 2. 28 mei 2010 15:10

  StudNed.nl | GroenLinks verheldert: vóór leenstelsel, vanwege het CPB :

1 Reactie(s)

 1. Els

  Uhm, als de PvdA een leenstelsel wil, willen ze de basisbeurs dus niet behouden ;)

  /Els


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: