ChristenUnie wil geen leenstelsel, wel hoger collegegeld

Gepubliceerd op 28 mei 2010, 11:05
Auteur: StudNed.nl Redactie (Lars)

Delftse verkiezingen ChristenUnie
Photo by Gerard Stolk “op weg naar midzomer”
“De ChristenUnie wil de basisbeurs behouden.” Zo luidt één van de bulletpoints in het CU-verkiezings­programma ‘Vooruitzien.’ Maar onder het ChristenUnie-gras schuilt hetzelfde addertje als in het CDA-programma: het collegegeld mag omhoog voor wie meer dan één jaar langer over zijn studie doet dan de bedoeling is. Dergelijke vertraging moet bestreden worden door betere studiebegeleiding, maar opvallend genoeg vindt de ChristenUnie tegelijk dat “er meer eigen initiatief mag worden verwacht van studenten ten aanzien van de bekostiging van hun opleiding,” in ieder geval in het hbo. Veel studenten betalen nu hun opleiding, dan wel hun huur, uit bijbaantjes, wat vaak weer als oorzaak van vertraging wordt aangemerkt.

De ChristenUnie spreekt zich uit tegen de “tendens om hoger onderwijs te begrijpen in economische termen,” maar ietsje verderop lezen we in de dat bedrijven en maatschappelijke instellingen “vakspecifieke masters” mogen financieren, mits “niet de markt, maar de opleiding bepaalt.” Zo zou het onderwijs beter verankerd worden in de maatschappij. Opleidingen en faculteiten wil de ChristenUnie concentreren, opnieuw net als het CDA, opdat hogescholen en universiteiten “zich richten op waar zij echt goed in zijn.”

Tot slot is opvallend dat de ChristenUnie, net als de SGP, ‘bescherming’ wil voor de letteren- en cultuurstudies. Daar valt onder andere de theologie onder.

Tags: #ChristenUnie, #collegegeld, #studiefinanciering, #verkiezingen


2 Trackbacks & Pingbacks

  1. 28 mei 2010 11:40

    Tweets die vermelden StudNed.nl | ChristenUnie wil geen leenstelsel, wel hoger collegegeld -- Topsy.com :

  2. 16 juni 2010 15:39

    StudNed.nl | Dan toch maar CDA? :

0 Reactie(s)

Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: