Manifestatie voor stufi wordt campagnekrachtmeting

Gepubliceerd op 22 mei 2010, 11:05
Auteur: StudNed.nl Redactie (Lars)

Zoals eerder vermeld waren de meningen van de demonstrerende studenten op het Museumplein in Amsterdam enigzins verdeeld. Dat begon al met een dubbele organisatie: een deel van de studenten (aangevoerd door Comité SOS) liepen van Dam naar Museumplein, om daar de rest van de studenten (aangevoerd door de LSVb) te ontmoeten op een ‘feestelijke’ manifestatie. De verdeeldheid gold echter nog sterker voor de politici die elkaar op het podium vóór de demonstratie voor rotte vis uitmaakten, terwijl hun campagneteams de menigte met flyers bestookten.

Eerste spreker was GroenLinks-wethouder Maarten van Poelgeest, oud-voorzitter van de LSVb. Hij brak, voor een publiek met borden en spandoeken vóór de basisbeurs, een lans voor een academicibelasting. Zijn betoog werd met gemengde gevoelens ontvangen door de actievoerders. Partijgenoot Tofik Dibi kwam er minder genadig vanaf met de opmerking dat “volgende week hier misschien de schoonmakers staan” en dat de studenten dus “over hun schaduw moeten heenspringen.”

Dat gold niet voor SP-leider Emiel Roemer, die een groot applaus voor de opmerking “blijf met je tengels van de stufi af” kreeg vanuit het midden van de menigte, overigens ook de plaats waar zich een grote meute SP-leden in rode shirts had verzameld. Roemer wil het geld bij “de banken” vandaan trekken. Zijn partijgenoot Jasper van Dijk ontlokte met een uitgebreider betoog met dezelfde strekking ook veel gejoel, maar weinig van de groene kaartjes die de organisatie intussen had uitgedeeld om steun aan stellingen te betuigen.

CDA-staatssecretaris Marja van Bijsterveldt ontving een mild applausje voor de term “asociaal leenstelsel.” “We hebben al een schuld,” meent zij: “de staatsschuld die de komende generatie op de schouders drukt.” Van Bijsterveldt bevestigde dat het CDA collegegeldverhoging wil voor topuniversiteiten als University College (maar “voor een gewone universiteit betaal je gewoon collegegeld”) en werd betrapt op de CDA-plannen voor de ov-studentenkaart. Sprak ze eerst van een “volledige ov-jaarkaart,” later ging het alsnog over de trajectkaart die het CDA in zijn verkiezingsprogramma heeft opgenomen.

PvdA’er Jeroen Dijsselbloem verdedigde het leenstelsel dat zijn partij voorstelt door te beloven dat de schuld nog altijd na 15 jaar vervalt en dat de aanvullende beurs blijft bestaan.

De liberalen brachten het er nog slechter vanaf voor de menigte studenten, waarvan het voorste gedeelte vooral bevolkt werd door linkse actievoerders van SP, SOS en Internationale Socialisten. Mark Harbers (VVD) moest boegeroep overschreeuwen om het leenstelsel te verdedigen; de VVD-jongerenorganisatie JOVD pakte het slimmer aan met een vliegtuigje met banner (“I ♥ sociaal leenstelsel”).

D66’er Boris van der Ham tenslotte, deed een dappere poging op schreeuwtoon in discussie te gaan met één van de demonstranten voor hem: “als je een echte socialist bent, en je gaat meer verdienen, dan betaal je ook meer terug!” Ook zijn jonge partijgenoten waren aanwezig op het hoekje van het Museumplein met het spandoek dat zij eerder aan het LSVb-pand hadden gehangen. Het lukte andere actievoerders niet dit spandoek te vernielen.

Tags: #actie, #bezuinigingen, #studiefinanciering, #verkiezingen


1 Trackbacks & Pingbacks

  1. 22 mei 2010 11:41

    Tweets die vermelden StudNed.nl | Manifestatie voor stufi wordt campagnekrachtmeting -- Topsy.com :

0 Reactie(s)

Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: