Verschillende sociale leenstelsels PvdA, D66, GroenLinks en VVD

Gepubliceerd op 20 mei 2010, 17:05
Auteur: StudNed.nl Redactie (Gerrit)

Morgen protesteren de studentenvakbonden tegen bezuinigingen in het onderwijs en het afschaffen van de studiefinanciering. Dit laatste naar aanleiding van plannen van de PvdA, VVD, D66 en GroenLinks om de basisbeurs om te zetten in een lening. Nu wordt de basisbeurs nog een gift als je op tijd afstudeert. Met deze verandering van beurs naar lening wordt ongeveer een miljard euro per jaar bespaard.

GroenLinks wil wel de aanvullende beurs verhogen en het maandbedrag dat terugbetaald moet worden verlagen. Met de hogere beurs en intensivering van het hoger onderwijs, wordt  300 miljoen euro geïnvesteerd. Afgestudeerden met een gemiddeld inkomen moeten dan ongeveer 65 euro in de maand academici-belasting overmaken. Net zoals de huidige terugbetaalregeling wordt de rest na 25 jaar betalen kwijtgescholden. Nu gaat het terugbetalen van een studieschuld nog via DUO. Dit terwijl de belastingdienst toch al gegevens van inkomens heeft.

GroenLinks pleit daarnaast voor een hogere aanvullende beurs. Hiermee laten ze de lijn in hun verkiezingsprogramma los, waarbij de inzet was dat studenten onafhankelijk van hun ouders kunnen studeren. De hoogte van de aanvullende beurs wordt wel bepaald door het inkomen van de ouders. En een lage aanvullende beurs betekent dat verwacht wordt dat ouders bijspringen of dat er extra geleend moet worden.

Collegegeld omhoog of algemeen bezuinigen
D66 maakt ook van de basisbeurs een lening, maar is tegen het duurder maken van de tweede studie. Bij D66 gaat wel het collegegeld in de bachelor en de masterfase omhoog.

De PvdA en de VVD houden vast aan de duurdere tweede studie en gaan voor de volledige lening. De PvdA wil de bezuinigingen in de studiefinanciering wel weer terug stoppen in het onderwijs. Dit is echter niet noodzakelijk het hoger onderwijs. Zo betalen studenten in het hoger onderwijs de investeringen in het basis- en middelbaar onderwijs. De VVD was als eerste partij voor een sociaal leenstelsel. De partij wil het bespaarde geld wél in hoger onderwijs steken.

Hoeders van de basisbeurs bezuinigen ook
Het CDA is tegen het afschaffen van de basisbeurs, en ook tegen de duurdere tweede studie. Het collegegeld gaat wel omhoog en de OV-studentenkaart wordt ‘versoberd’, waardoor 400 miljoen euro per jaar bezuinigd wordt. De ChristenUnie wil alleen het collegegeld voor vertraagde masterstudenten verhogen en investeert nog voor 100 miljoen euro op het hoger onderwijs. De PVV verandert niets aan het huidige systeem maar bezuinigt wel 100 miljoen euro op onderwijs. Zij besparen met name door minder geld te besteden aan de opleiding van studenten uit het buitenland.

De Partij van de Dieren en TON hebben het verkiezingsprogramma niet door het CPB laten doorrekenen. Verdonk heeft eerder al bekend gemaakt te willen investeren in het onderwijs, en een half miljard euro op onderwijs te willen bezuinigen.

SP verandert niets
Hierdoor is de SP de enige partij die niets aan de studiefinanciering verandert, niet bezuinigt op hoger onderwijs maar ook niet investeert.

Tags: #bezuinigingen, #CDA, #D66, #GroenLinks, #PvdA, #SP, #studiefinanciering, #VVD


2 Trackbacks & Pingbacks

  1. 20 mei 2010 18:28

    Tweets die vermelden B: StudNed.nl | Verschillende sociale leenstelsels PvdA, D66 ...: Dit laatste naar aanleiding van plannen van... #pvda -- Topsy.com :

  2. 22 mei 2010 16:21

    StudNed.nl | Manifestatie voor stufi wordt campagnekrachtmeting :

0 Reactie(s)

Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: