VSNU: Politieke partijen investeren te weinig in hoger onderwijs

Gepubliceerd op 20 mei 2010, 16:05
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Voor de universiteiten bevat de vandaag gepubliceerde CPB-analyse van verkiezingsprogramma’s weinig hoopgevends, vindt de vereninging van universiteiten VSNU. Veel partijen investeren weliswaar in onderwijs, maar niet specifiek in het hoger onderwijs. Terwijl volgens de VSNU juist in die sector het aantal studenten tot 2020 zeker met een derde zal toenemen. Ook de budgetten voor wetenschappelijk onderzoek blijven volgens het CPB nagenoeg onveranderd. “Het is echt een illusie om te denken dat we op deze manier de top 5 gaan bereiken”, aldus VSNU-voorzitter Noorda. Dit terwijl de politieke partijen de ambitie hebben om als kennisland in de internationale top vijf te staan.

Onderwijs
Vandaag heeft het CPB de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma’s gepubliceerd. Bijna alle partijen – op de SGP, CDA en PVV na – investeren in onderwijs. De netto intensiveringen liggen tussen de 0,6 mld euro (SP) en 2,2 mld euro (D66). Die slaan echter vooral neer in andere sectoren dan in het hoger onderwijs. Terwijl juist daar in de komende 10 jaar forse investeringen nodig zijn om de grote groei van aantal studenten en meer maatwerk mogelijk te maken.

Wetenschap en innovatie
De meeste partijen veranderen niet veel aan de budgetten voor wetenschappelijk onderzoek. “Ook hier is stilstand achteruitgang want in de ons omringende landen wordt juist fors geïnvesteerd in kennis en innovatie”, aldus Noorda. De internationale concurrentiepositie van Nederland vraagt om substantiële investeringen. Als we dat niet doen dan raken we ver achterop bij belangrijke rivalen.

Tags: #Investeren, #verkiezingen, #VSNU


1 Trackbacks & Pingbacks

  1. 20 mei 2010 18:34

    Tweets die vermelden StudNed.nl | VSNU: Politieke partijen investeren te weinig in hoger onderwijs -- Topsy.com :

0 Reactie(s)

Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: