Beurs voor promoverende docenten

Gepubliceerd op 19 mei 2010, 09:05
Auteur: StudNed.nl Redactie (Lars)

Hora est!
Photo by Audringje
Talentvolle leraren krijgen vanaf volgend jaar de mogelijkheid om te promoveren en doctor te worden. Dat maakte het ministerie van OCW gisteren bekend. De investeringen in de ‘Promotiebeurs’ lopen in vier jaar tijd op tot 1,5 miljoen euro. Vanaf volgend jaar krijgen daardoor jaarlijks tien talentvolle leraren de kans om hun doctorsgraad te bemachtigen.

De Promotiebeurs is bedoeld om jaarlijks tien bevoegde leraren uit het primair-, voortgezet-, middelbaar beroeps-, hoger beroeps-, en speciaal onderwijs in de gelegenheid te stellen om onderzoek te verrichten in een vakgebied en onderwerp naar keuze aan een universiteit dat uitmondt in een proefschrift. Leraren die in aanmerking willen komen voor de Promotiebeurs moeten een promotor zoeken en een onderzoeksplan indienen bij de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO).

De beste voorstellen worden door NWO geselecteerd. Leraren die worden toegelaten voor het promotietraject worden vier jaar lang twee dagen per week vrijgesteld om te werken een promotie-onderzoek met behoud van salaris. De werkgever ontvangt subsidie om de leraar te kunnen vervangen.

In NRC Handelsblad wijst prof. Theo Wubbels (onderwijskunde, UU) erop dat gepromoveerde docenten vroeger veel vaker voorkwamen. Hij noemt het aantal tien “ongeveer niks” en het geïnvesteerde bedrag “niet genoeg.”

Tags: #promoveren


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: