Pandje kraken mag vandaag nog

Gepubliceerd op 18 mei 2010, 09:05
Auteur: StudNed.nl Redactie (Lars)

Kraak het paleis op de Dam
Photo by NewsPhoto!
Vanaf half elf bespreekt de Eerste Kamer het voorgestelde kraakverbod. Op dit moment is het legaal om je intrek te nemen in een woning die meer dan een jaar leegstaat, maar CDA, VVD en ChristenUnie willen van die regel af. Naar schatting kraken enkele duizenden studenten, kunstenaars en anderen in Nederland woon- en werkruimte.

Afgelopen oktober ging de Tweede Kamer al akkoord met een wetsvoorstel tegen kraken van Kamerleden Jan ten Hoopen (CDA), Arie Slob (CU) en Brigitte van den Burg (VVD). Omdat het voorstel niet door de regering is ingediend, geldt het ook niet als ‘controversieel’ en wordt het niet over de verkiezingen heengetild.

Of de uitgebreide lobby van de kraakbeweging tegen het verbod heeft geholpen moet straks blijken. Van den Burg spreekt voor de Nederlandse Vereniging van Makelaars alvast van een “historisch moment,” maar de CDA-Eerste Kamerfractie vroeg zich eerder al hardop af “in welke mate het kraakprobleem zich ook buiten de stad Amsterdam voordoet” en of een landelijk verbod wel nodig is. Ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de Raad van State spraken zich tegen het wetsvoorstel uit.

Voor 17:00u is een manifestatie van krakers op het Plein afgekondigd. Vanavond vindt de stemming plaats.

Update 19 mei: de stemming is alsnog uitgesteld naar 1 juni. Waarschijnlijk gaan CDA en ChristenUnie akkoord met het wetsvoorstel.

Tags: #CDA, #ChristenUnie, #kamernood, #VVD


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: