Spelcomputers in medische dienst

Gepubliceerd op 04 september 2009, 18:09
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Spelcomputers blijken niet alleen leuk te zijn voor onschuldig vermaak. In de medische wereld worden er ook steeds meer praktische toepassingen voor bedacht.

Playstation en radiologie
Zo liet de Hanzehogeschool Groningen afgelopen juli weten dat twee studenten onderzoek deden naar de inzetbaarheid van de Playstation 3 bij de afdeling radiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). De console maakt gebruik van een zeer geavanceerde processor, waardoor men verwacht dat de wachttijden voor patiënten korter worden. Een applicatie op de Playstation maakt het mogelijk dat zware berekeningen voor de afdeling radiologie veel sneller kunnen worden uitgevoerd.

Nintendo en hersenletsel
De Haagse Hogeschool meldt dat vanuit het lectoraat Revalidatie wordt onderzocht hoe de spelcomputer Nintendo Wii kan worden ingezet bij het revalideren van jonge hersenletselpatiënten. Projectleider Arend de Kloet verwacht dat de Wii een goede aanvulling kan zijn op bestaande therapieën: “Vooral jonge patiënten die problemen hebben met hun balans of oog-hand coördinatie kunnen er door gestimuleerd worden. We gaan na welke Wii-games het best werken voor welke behandeldoelen.” Het onderzoek is onderdeel van het onderzoeksprogramma ‘Traumatisch Hersenletsel’ van de Hersenstichting.


1 Trackbacks & Pingbacks

  1. 25 september 2009 09:01

    StudNed.nl | Beter onderwijs mede mogelijk gemaakt door SONY :

2 Reactie(s)

  1. N*E*R*D

    Het eerste is niet zo heel opzienbarend: het medische project Folding@home maakt sinds 2007 gebruik van in totaal ruim 800.000 PlayStations voor onderzoek naar kanker (met software van o.a. de Rijksuniversiteit Groningen). IBM gebruikt dezelfde processor voor de supercomputer BlueGene, waarmee DNA geanalyseerd wordt, en instructies om je eigen supercomputer te bouwen met een stel PS3’s staan gewoon op internet.


  2. Zeikerd

    Mag ‘vermindert’ de volgende keer weer met een t?


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: