Kamernood in kaart

Gepubliceerd op 12 mei 2010, 14:05
Auteur: StudNed.nl Redactie (Lars)

Tweederde van de studenten betaalt te veel huur voor hun kamer. Dat is in het kort de conclusie van een LSVb-rapport over de studentenwoningmarkt, op basis van cijfers van de eigen website www.checkjekamer.nl. Met name in Nijmegen zou de situatie schrijnend zijn: driekwart betaalt te veel.

fallen percentagesPhoto by debs-eyeHet “onderzoek” werd uitgevoerd onder 26.000 studenten, waarvan volgens LSVb-penningmeester Anne van Dijk de meesten uit eigen beweging de LSVb-website bezochten. Over de representativiteit van het onderzoek rept het rapport niet en met name de percentages moeten dus met een korrel zout worden genomen. Feit blijft dan wel dat 75% × 2475 = 1856 studenten in Nijmegen te veel huur betalen, à €78,41 per persoon, per maand. Reden genoeg voor AKKU-voorzitter Jonas Sweep om in een begeleidend persbericht te spreken van “uitbuiting” van studenten.

De cijfers die de LSVb presenteert komen op een strategisch moment en worden vergezeld van een pleidooi voor het instellen van huurteams in alle studentensteden. Bij welke partijen zal de studentenbond gehoor vinden?

De PvdA heeft het woord huurteam niet opgenomen in het verkiezingsprogramma, maar heeft er al wel eerder voor gepleit, in samenwerking met eerdergenoemde LSVb. Ook GroenLinks noemt het h-woord niet, maar wil de huurcommissies meer mogelijkheden geven “om verhuurders die zich niet aan de regels houden aan te pakken.” Lokale afdelingen van GroenLinks spraken zich wel eerder uit voor huurteams, o.a. in Utrecht. Datzelfde geldt voor de SP. GroenLinks wil verder nog steeds huurtoeslag voor studentenkamers. D66 richt zich in haar program vooral op starters.

De VVD was in Utrecht de enige partij die tegen huurteams stemde. Die pleit in haar verkiezingsprogramma dan ook voor het op termijn vrijlaten van alle huren: “de huurder en verhuurder, en niet de overheid, moeten bepalen hoe hoog de huurprijs is.”

Voor de volledigheid is hier het LSVb-rapport.

Tags: #huur, #LSVb, #verkiezingen


1 Trackbacks & Pingbacks

  1. 12 mei 2010 15:45

    Tweets die vermelden StudNed.nl | Na de verkiezingen wil je een betaalbare kamer -- Topsy.com :

0 Reactie(s)

Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: