Rechtenstudie wordt een beroepsopleiding

Gepubliceerd op 11 mei 2010, 13:05
Auteur: StudNed.nl Redactie (Gerrit)

De Utrechtse collegevoorzitter Yvonne van Rooy heeft een steen in de vijver gegooid: “De rechtenopleidingen in ons land zijn te massaal, te eenvormig en niet diepgaand genoeg.” Oud KNAW-directeur Frits van Oostrom bevestigt dit. “Rechten is min of meer een beroepsopleiding geworden, de algemeen vormende kant heeft ingeleverd.”

Van Rooy riep het Hbo op om een praktijkgerichte rechtenopleiding neer te zetten. De universiteit biedt dan een honoursprogramma aan voor getalenteerde studenten met wetenschappelijke en intellectuele verdieping. Van Rooy benadrukt dat zij nu alleen de discussie op wil starten.

De Nederlandse orde van Advocaten ziet dat de rechtenopleiding nu juist nog niet beroepsgericht genoeg is. “Afgestudeerden zijn nu nog niet goed toegelegd op de praktijk in de advocatuur, ” aldus de Orde. De orde heeft aan de Nijmeegse oud-rechten decaan Kortmann gevraagd een advies te schrijven voor de aansluiting van de rechtenopleiding aan de praktijk.

“Wij willen én én. Wij willen afgestudeerde juristen met een goede wetenschappelijke kennis van het recht. Daarnaast zien we ook graag dat er in de opleiding aandacht besteed wordt aan bijvoorbeeld sociale en communicatieve vaardigheden. Wij zijn opzoek naar juristen die een deal kunnen sluiten, “ aldus Evelien Gebuis van advocatenkantoor Houthoff Buruma.

Op dit moment bieden veel Hbo’s als een Hbo-rechten opleiding aan. Studenten kunnen hiermee niet direct advocaat worden, maar wel aan het werk als juridisch medewerker of ter ondersteuning van universitair opgeleide juristen. De Hbo-opleiding geeft ook toegang tot een (pre-)masteropleiding in het recht.

Rond de rechten- en medische opleidingen hangt al langer de discussie of het een algemeen wetenschappelijke opleiding of beroepsopleiding is. De beroepsgroep is sterk betrokken bij de invulling van het curriculum en het beroep mag alleen uitgevoerd worden met het juiste diploma op zak. Aan het Hbo is traditioneel meer aandacht voor persoonlijke vaardigheden en wordt meer met praktijkervaring gedaan.

Minister Plasterk wou van 2010 het jaar maken waarin de discussie over de splitsing tussen Hbo en Wo, het binaire stelsel, stevig gevoerd zou worden. Tot nu toe ging dit jaar voornamelijk over de invoering van de Ov-chipkaart, de studiefinanciering en de val van het kabinet.

Tags: #hbo-wo, #rechten, #Utrecht


1 Trackbacks & Pingbacks

  1. 11 mei 2010 13:24

    Tweets die vermelden StudNed.nl | Rechtenstudie wordt een beroepsopleiding -- Topsy.com :

0 Reactie(s)

Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: