Universiteit Utrecht definitief over op Gmail

Gepubliceerd op 07 mei 2010, 10:05
Auteur: StudNed.nl Redactie (Gerrit)

De Universiteit Utrecht stapt over op Gmail. De eerste 750 informaticastudenten kunnen sinds dinsdag over, zo meldt DUB (voorheen Ublad). Deze groep mag de mailvoorziening gaan testen. De overige studenten en medewerkers gaan voor de zomer ook nog over. Alle studenten houden hun adres @student.uu.nl, maar inloggen en mail bekijken loopt via de bekende Gmail-interface.

De plannen voor de overstap naar de Amerikaanse zoek- en mailgigant lekten eerder dit jaar per ongeluk uit. De UU heeft in december een openbare vacature opgesteld, waarin gezocht werd naar een systeembeheerder met ervaring in overstappen naar Google.

De overstap wordt gemaakt om kosten te besparen. De UU heeft nu geen eigen mailservers meer en hoeft nu ook niet meer het onderhoud of de stroomrekening daarvoor te betalen. Google biedt een compleet pakket aan met de bekende e-mailvoorziening, en aanvullend de Google Calendar en Google Docs als documentenopslag. Veel studenten geven ook de voorkeur aan hun eigen privé Gmail- of Hotmail-adres.

Niet iedereen is even blij met de overstap. Doordat Google de mail beheert, kunnen de systeembeheerders van Google nu ook de mail en documenten van de Utrechtse studenten en medewerkers lezen. Hierin kunnen ook vertrouwelijke documenten zitten, zoals ongepubliceerde onderzoeksresultaten of zelfs extreem privacygevoelige informatie, zoals medische dossiers.

De UU-vakgroep New Media & Digital Culture heeft zijn bedenkingen al op internet gezet. De vakgroep benadrukt “hoe gevoelig het ligt dat onderzoek en vertrouwelijke communicatie bij een bedrijf terecht komen. Een bedrijf dat bezig is een monopolie en businessmodel rondom kennisproductie/producten te bouwen. Een bedrijf dat Amerikaans is en dus niet vanzelfsprekend baat heeft bij het beschermen van Europese onderzoeksinformatie.”

De overeenkomst tussen de UU en Google is waarschijnlijk wettelijk in orde. Nederlandse en Europese privacywetgeving stellen dat persoonsgegevens, zoals e-mailadressen, niet geëxporteerd mogen worden naar landen zonder goede wettelijke privacybescherming. De VS, waar Google hoofdkantoor houdt, heeft niet zulke wetgeving. Google hanteert echter de ‘Safe Harbor’-richtlijnen, en belooft daarmee zich aan de Europese privacystandaarden te houden.

Tags: #internet, #privacy, #Utrecht


3 Trackbacks & Pingbacks

  1. 2 juni 2010 14:21

    StudNed.nl | Wat willen de kleintjes? De dieren en de piraten over onderwijs :

  2. 7 juli 2010 10:23

    StudNed.nl | RUG krijgt nog geen nieuwe mail :

  3. 9 februari 2014 23:04

    Anoniem :

0 Reactie(s)

Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: