Verkiezingen aan Amsterdamse universiteiten

Gepubliceerd op 06 mei 2010, 16:05
Auteur: StudNed.nl Redactie (Gerrit)

De verkiezingen voor de studentenraden van de UvA zijn deze week aan de gang. Aan die universiteit kan tot en met vrijdag gestemd worden. De verkiezingen aan de VU starten maandag en stoppen al op woensdag.

UvA
Aan de UvA doen twee partijen mee aan de verkiezingen: UvA Sociaal en Mei. Beide partijen zijn vertegenwoordigd in de Centrale Studentenraad, en aan alle Facultaire studentenraden. Beide partijen maken zich sterk voor de kwaliteit van het onderwijs, het behoud van keuzevrijheid binnen de opleiding en de hoge prijzen in de kantine.

Inhoudelijk zijn beide studentenpartijen het erg met elkaar eens. De prioriteiten zijn wel verschillend. UvA Sociaal legt de nadruk op keuzevrijheid voor studenten. Mei maakt van duurzaamheid een speerpunt. Zo moet de jaarlijkse gas-, water- en lichtrekening van €17 miljoen met 20% naar beneden.

VU
De Vrije Universiteit houdt haar verkiezingen vanaf maandag 10 mei, die dan drie dagen duren. Daar doen de SRVU en VUSO mee aan de CSR en FSR verkiezingen. Ook hier besteden beide partijen veel aandacht aan de faciliteiten. Met name de drukte tijdens de tentamenweken komt in beide programma’s naar voren.

Het grootste verschil zit in de volledigheid van de plannen. SRVU heeft een acht pagina’s dik verkiezingsprogramma gepubliceerd. Hierin is onder andere aandacht voor de bezuinigingen. Volgens SRVU moet er bespaard worden op de overhead, en meer gebruik gemaakt worden van student-assistenten.

VUSO heeft maar één pagina met standpunten op de website, van vijf alinea’s. Hierin staan weinig concrete plannen, en wordt er ook geen stelling genomen tegen de SRVU-plannen.

Geen HBO-verkiezingen
Aan de Hogeschool van Amsterdam en aan In Holland zijn ook studenten vertegenwoordigd in de medezeggenschapsraden, maar daar zijn de studenten niet in partijen georganiseerd. Het is nog onduidelijk of daar ook verkiezingen voor gehouden worden. De verkiezingen aan de Hogeschool van Amsterdam zijn van 17 t/m 21 mei.

Tags: #Amsterdam, #medezeggenschap, #verkiezingen


3 Reactie(s)


  1. StudNed.nl Redactie (Gerrit)

    Ah, die pagina had ik nog niet gezien. Heb jij ook meer informatie over de kandidaten voor de CMR en wat ze willen?


  2. StudNed.nl Redactie (Lars)

    Update: MEI heeft de verkiezingen op de UvA gewonnen. Er wordt nu gesteggeld over het voorzitterschap van de studentenraad.


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: