Wat willen de liberalen? D66 en VVD over stufi

Gepubliceerd op 07 mei 2010, 09:05
Auteur: StudNed.nl Redactie (Lars)

Anders Ja D66
Photo by screenpunk
Van de partijen ter linkerzijde was al bekend dat ze verdeeld zijn over de stufi; hoogste tijd om de liberalen onder de loep te nemen. De VVD, die stevig doorgroeit in de peilingen, is helder: “De studiefinanciering wordt omgezet in een lening, die studenten na hun afstuderen tegen een lage rente, inkomensafhankelijk kunnen terugbetalen.” Studeren is een investering in jezelf, waar “de belastingbetaler, dus ook de elektricien en de loodgieter” al genoeg geld in steken door het collegegeld kunstmatig laag te houden. Een leenstelsel leidt volgens de VVD tot bewustere keuzes en daarmee tot “meer gemotiveerde studenten en minder kapitaalvernietiging als gevolg van verkeerde studiekeuzes.”

Dan D66, altijd een populaire partij onder studenten. De sociaal-liberalen waren eerst voor een leenstelsel, toen voor behoud van de basisbeurs en zijn nu opnieuw van mening veranderd. In hun definitieve verkiezingsprogramma, dat deze week online verscheen, lezen we: “D66 wil op termijn de basisbeurs vervangen door een sociaal leenstelsel, onder voorwaarde dat de vrijgekomen gelden worden geïnvesteerd in verbetering van de kwaliteit van het hoger onderwijs;” ongeveer het standpunt van de PvdA. Dit is niet de eerste draai van “de onderwijspartij” op het gebied van onderwijs en onderzoek: afgelopen jaar veranderde de partij ook al van mening over beurspromovendi.

D66 blijft wel bij haar standpunt dat de tweede studie niet duurder moet worden. Vorig jaar diende de partij in de Tweede Kamer al een amendement in op de nieuwe Wet Hoger onderwijs, met dezelfde strekking.

Tags: #D66, #studiefinanciering, #verkiezingen, #VVD


3 Trackbacks & Pingbacks

 1. 20 mei 2010 17:39

  StudNed.nl | Verschillende sociale leenstelsels PvdA, D66, GroenLinks en VVD :

 2. 25 mei 2010 14:23

  StudNed.nl | Manifestatie voor stufi wordt campagnekrachtmeting :

 3. 16 juni 2010 16:25

  StudNed.nl | Dan toch maar CDA? :

1 Reactie(s)

 1. Hasan

  FEGGITS I DONT BERIEVE U, Y U ALL LIE TO ME( ͡° ͜ʖ ͡°)


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: