Jongerenpartij BNN maakt nieuwe naam en speerpunten bekend

Gepubliceerd op 04 mei 2010, 13:05
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Van Lijst nul, naar LEF, naar…Lijst 17 (er bleek namelijk ook al een LEF in Emmen te bestaan die BNN blijkbaar wist te overbluffen). De jongste partij van Nederland heeft in korte tijd al aardig wat naamswijzigingen bij elkaar gespaard. De naamswijziging was overigens al eerder bekend gemaakt door het weblog geenstijl, die het nieuws via een uitgelekte email binnen kregen. Al met al een wankel begin voor de jonge politici. Naast de nieuwe naam werden vandaag dan toch eindelijk ook de speerpunten van de jongerenpartij bekend.

Speerpunten
Lijst 17 gaat zich zoals verwacht richten op onderwerpen die voor jongeren van belang zijn. Zo moet de studiefinanciering blijven zoals die is, moet er meer woonruimte komen voor jongeren door sneller leegstaande kantoorruimte om te bouwen naar woningen en gaat de AOW-leeftijd omhoog naar 68 als het aan de jongerenpartij ligt. Ook staat in het programma, dat vandaag als een ‘to do list’ werd gepresenteerd, dat de partij emails wil beschermen tegen privacyschending.

Frisse wind?
Verschillende jongerenorganisaties waren eerder al kritisch over de insteek van het BNN programma, dat een soort ‘idols voor politici’ was. Het is maar de vraag of het verkiezingsprogramma deze kritiek kan wegnemen. De onderwerpen waar de partij zich hard voor wil maken vinden we nu ook al terug in de programma’s van andere partijen. Het is dan ook maar zeer de vraag of de partij genoeg jongeren weet te overtuigen om 9 juni op Lijst 17 te stemmen. De lage kijkcijfers van het tv-programma Lijst 0 doen vermoeden dat dit nog wel eens een lastige opgave kan worden. Daarbij zijn jongeren minder snel geneigd de gang naar de stembus te maken. In de jeugdmonitor van 2009, uitgevoerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek, gaf 71 % van de jongeren (18 tot 25 jaar) aan gestemd te hebben tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Hiermee scoren de jongeren zo’n 10 % onder het landelijke gemiddelde. “We willen heel graag de groep jongeren aanspreken die nu niet stemt”, zegt de 21-jarige lijsttrekker Lot Feijen.

Tags: #studiefinanciering, #verkiezingen


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: