Kamer akkoord met onderzoek naar hoger onderwijs

Gepubliceerd op 02 september 2009, 13:09
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Afgelopen maandag liet minister Plasterk in een speech tijdens de opening van het academisch jaar aan de Universiteit Twente weten dat hij onderzoek wil naar het huidige hoger onderwijsstelsel. Dit omdat het huidige stelsel te weinig maatwerk biedt en de scheiding tussen hbo en universitaire opleidingen volgens de minister soms kunstmatig is. Plasterk noemde het model van Californië, waarbij er met vier soorten hoger onderwijs gewerkt wordt, als voorbeeld.

Koepels zijn positief

Het onderwijsveld is positief over de aanzet van Plasterk. De HBO-raad kwam eerder deze week al met een positieve reactie, en ook de koepel van universiteiten (VSNU) staat positief tegenover het idee om onderzoek te laten doen naar het huidige stelsel. “Universiteiten slagen er nu al niet in maatwerk te bieden aan hun studenten. Dat leidt tot meer uitvallers dan nodig is”, stelt VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda. “Het is verstandig om te onderzoeken hoe die steeds grotere stroom van steeds meer verschillende studenten beter bediend kan worden. We moeten meer variatie bieden.” Maar om de toegankelijkheid van hoger onderwijs te garanderen moet er meer gebeuren volgens Noorda. De budgetten van universiteiten groeien niet gelijk met de enorme toename aan studenten, constateert de VSNU. “De situatie wordt onhoudbaar”, zegt Noorda. “Als er geen geld bij komt zullen we de deuren een eind moeten sluiten.”

Tweede Kamer

Het onderzoek naar het hoger onderwijsstelsel moet dus nog komen. Maar met zijn aanzet in de speech van afgelopen maandag, heeft minister Plasterk al voor veel onrust gezorgd. Zo hebben CDA, VVD en SP zich tegen het verenigen van hogescholen en universiteiten verklaard. Verder verwijt het CDA de minister van onderwijs dat hij onvoldoende duidelijk heeft gemaakt waar de problemen in het huidige stelsel nu precies zitten. Volgens de SP negeert Plasterk de echte problematiek: het tekort aan investeringen in het hoger onderwijs. Uiteindelijk steunt een meerderheid van de Tweede Kamer het onderzoek.

Tags: #Plasterk, #rendementen


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: