Links verdeeld over studiefinanciering

Gepubliceerd op 26 april 2010, 14:04
Auteur: StudNed.nl Redactie (Lars)

Diverse studentenorganisaties, waaronder LSVb, ISO en SOS, kondigen voor 21 mei een demonstratie aan op het Museumplein te Amsterdam. Inzet is een stop op onderwijsbezuinigingen, met de verkiezingen van 9 juni in het vooruitzicht.

De definitieve verkiezingsprogramma’s druppelen intussen binnen. GroenLinks had een week geleden verkiezingscongres, PvdA en SP de afgelopen week. Geen van drieën heeft het definitieve programma al online staan, maar de LSVb twittert dat de PvdA een motie heeft aangenomen om de OV-studentenkaart te behouden. Het vervangen van de basisbeurs door een sociaal leenstelsel blijft echter overeind, ook al demonstreerden studenten op het partijcongres tegen deze maatregel. Volgens de studenten zorgt het afschaffen van de basisbeurs voor ontoegankelijk onderwijs. Cohen zei op het congres dat dit niet het geval is omdat er naar draagkracht terugbetaald wordt.

De SP wil nog steeds de basisbeurs behouden en laat haar jongerenorganisatie ROOD hiervoor actievoeren, onder de naam “Comité Stufi moet Blijven” (niet te verwarren met ReddeStufi.nl).

Intussen blijft GroenLinks voor studietaks: een systeem waarbij studenten een studieloon krijgen dat terugbetaald wordt door na het afstuderen een percentage extra inkomstenbelasting te laten betalen. Doordat elke werkende afgestudeerde dit betaalt, wordt het studieloon collectief betaald. De hoogte van de belasting is wel afhankelijk van het aantal studiejaren, waardoor sneller studeren loont.

Tags: #actie, #GroenLinks, #PvdA, #SP, #studiefinanciering, #verkiezingen


3 Trackbacks & Pingbacks

  1. 19 mei 2010 16:43

    StudNed.nl | SP: Meerderheid kiezers wil basisbeurs behouden :

  2. 28 mei 2010 16:50

    StudNed.nl | GroenLinks verheldert: vóór leenstelsel, vanwege het CPB :

  3. 16 juni 2010 17:01

    StudNed.nl | Dan toch maar CDA? :

0 Reactie(s)

Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: