Extra investering hbo levert drievoudige op

Gepubliceerd op 26 april 2010, 11:04
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Uit onderzoek naar de kosten en de baten van de door de HBO-raad beoogde extra investeringen in Nederlandse hogescholen blijkt dat iedere geïnvesteerde euro uiteindelijk drie euro oplevert. De meerwaarde is soms al binnen enkele jaren merkbaar, maar soms ook pas na een wat langere periode. In alle gevallen is er een duidelijke extra opbrengst voor de afgestudeerden zelf en vervolgens ook voor de samenleving als geheel.

Investeren
De HBO-raad heeft het wetenschappelijk TopInstituut Evidence Based Education Research (TIER) gevraagd om uit te rekenen wat een extra investering in het hoger beroepsonderwijs daadwerkelijk aan rendement oplevert. In het investeringsplan van de HBO-raad wordt uitgegaan van een noodzakelijke extra investering die oploopt tot € 630 miljoen in 2015. Samen met economisch onderzoeksbureau APE komt TIER tot de conclusie deze investering na 40 jaar netto meer dan € 1,5 miljard oplevert.

Doekle Terpstra, voorzitter van de HBO-raad, “Ook een optimist wordt wel eens prettig verrast! Zowel de commissie Veerman als het Innovatieplatform als de verkiezingsprogramma’s gaan ervan uit dat investeren in hoger onderwijs geld oplevert, maar niemand had uitgerekend hoeveel. Nu weten we zeker dat onderwijs geen kostenpost is, maar de slimste én snelste route naar welvaart en economische groei.” De extra investeringen moeten volgens het Investeringsplan van de HBO-raad worden ingezet voor het terugdringen van de uitval van hbo-studenten met 5%, het verhogen van het aantal studenten dat na de bachelor ook een hbo-master afrondt en voor het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs in de bachelorfase door extra scholing en extra beloning van docenten.

Basisbeurs
De vraag blijft wel waar deze extra financiering vandaan moeten komen. De nieuwssite Scienceguide wijst er op dat de claim precies tweederde van de opbrengst is die het afschaffen van de studiefinanciering op zal leveren. “Terpstra gaat er namelijk vanuit dat dit zal gebeuren en van de vrijkomende 1 miljard moet tweederde naar het hbo. Omdat daar nu eenmaal tweederde van de studenten zit,” aldus Scienceguide. Terpstra gaf eerder dit jaar al aan wel open te staan voor het idee van een sociaal leenstelsel, mits het geld dat hiermee vrijkomt in onderwijs wordt gestoken.

Tags: #HBO-raad, #Investeren, #studiefinanciering


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: